Samsun'un havası için eylem planı hazırlandı;

Samsun'un havası için eylem planı hazırlandı

Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın başkanlığında İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda Samsun'un havasının daha temiz olması için önemli kararlar alındı....

İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı, Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda kentteki hava kalitesinin izlenmesi ile ilgili olarak Orta Karadeniz Temiz Hava Merkezi Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, OSB'ler ve STK'lar ile işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalar (Temiz Hava Eylem Planı), 2025 Yılı Isı Yakıt Programı, 12 adet Çevre Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar ve mevcut durum görüşüldü.

"EYLEM PLANI 5 YIL SÜRELİ OLACAK"

Toplantıda konuşan Vali Tavlı, "Samsun Temiz Hava Eylem Planı gelişen ve büyüyen şehrimizde; çevresel sürdürülebilirliği, kaynakların etkin kullanılmasını, karbondioksit salınımının azaltılmasını, çevresel etkilerin asgariye indirilmesini, kullanıcıların yaşam standardının iyileştirilmesini, yeni planlamalarla ulaşım, iletişim, sağlık, güvenlik, enerji verimliliği, su kullanımı, atık yönetimi gibi pek çok alanda ortak sorunlara çözüm önerileri getirilmesini, hava kalitesi hedefleri sağlanarak hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığı üzerinde olabilecek zararlı etkilerini işbirliği içerisinde önlemeyi veya azaltmayı hedeflemektedir. Eylem Planı 5 yıl süreli olacak olup bu kapsamda kirletici kaynaklarına (ısınma, ulaşım ve sanayi) ve parametrelerine göre kısa, orta ve uzun vadeli eylemler hava kalitesinin korunması ilkesiyle hayata geçirilecektir" diye konuştu.

BİSİKLET YOLLARI GENİŞLETİLECEK

Toplantıda ısınmadan kaynaklı hava kirliliği ve ulaşım kaynaklı hava kirliliği için eylem adımları da görüşüldü. İşte istişare edilen konular.

"Merkezi sistem ile katı yakıt ile ısınan binalarda kademeli olarak doğalgaza geçiş teşvik edilmelidir. Bu konuda sıfır atık projesi kapsamında belediyelerimizce doğalgaz dönüşüm projeleri geliştirilip ısınmada doğalgaza geçiş teşvik edilmelidir. Katı yakıtların kalitesinin kontrolü amacıyla katı yakıt satıcılarının yetki devri kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından denetimleri yapılacaktır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürlerin analiz sonuçları uygun çıkmadan dağıtımının yapılmaması sağlanacaktır. Binalara ruhsat verilmesi aşamasında, bacaların uygunluğu, baca yüksekliği, çekiş hızı ve uzunluğu dikkate alınacaktır. Kaçak akaryakıt konusunda denetimler artırılacaktır. Kombi, soba kullanan sistemlerde rutin baca temizliği, kombilerde ise brülör bakımının yaptırılması gerekmektedir. Yakma teknikleri konusunda özellikle kış sezonu başlamadan kaloriferci/ateşçilere kurs, seminer, eğitim vb. verilecektir. Egzoz gazı denetimleri ile toplu taşıma araçlarında 10 numara yağ denetimleri, şehir içi trafiğin düzenlenmesi ve servis ve toplu taşıma araçlarının güzergahlarının gözden geçirilmesi, toplu taşıma ve servis araçlarında yaş sınırlaması çalışması yapılabilir. Bisiklet yollarının yaygınlaştırılması, mevcut hafif raylı sistem hatlarının genişletilmesi, toplu taşımada elektrikli araçların yaygınlaştırılması, belediye ve özel halk otobüsleri ile dolmuş ve taksilerde egzoz emisyon kontrollerinin artırılması. Hava kirliliğine neden olan sanayi tesislerinde hava emisyon konulu denetimleri artırılacak, çevre izin şartlarına uygunluklarının sürdürüldüğü denetlenecek ve uygunluk şartlarının devam edip etmediği kontrol edilecektir. Buna dair yıllık risk esaslı denetim planları hazırlanacaktır."

Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum