14-20 Nisan Şehitler Haftası'nda şehit mülki idari amirleri unutulmadı: Vatan hizmetinde son nefes;

14-20 Nisan Şehitler Haftası'nda şehit mülki idari amirleri unutulmadı: Vatan hizmetinde son nefes

14-20 Nisan Şehitler Haftası, büyük bir saygı ve minnetle anılan önemli tarihlerden biri... Ülkemizin ve Türk milletinin bekası için canlarını feda eden yüzlerce kahraman yurdun dört bir tarafında dualarla ve minnetle anılıyor. O kahramanlardan bazıları da vatanın bekası uğruna görevleri başında şehit düşen mülki idare amirleri... MİA Haber olarak Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan çizgide, millete hizmet ederken hayatını kaybeden mülki idare amirleri ve hikayelerini sizler için için derledik....


14-20 Nisan Şehitler Haftası dolayısıyla, vatan için hizmet eden ve görev başındayken can veren mülki idari amirleri de unutulmadı. Bu anlamlı haftada, Osmanlı Devleti'nden günümüze kadar olan süreçte mülki idari amiri olarak vatana hizmet aşkıyla görev yapan şehit mülki idari amirlerini araştırdık.

OSMANLI DEVLETİNDE ŞEHİT OLAN MÜLKİ İDARİ AMİRLERİ

  • Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey
  • Şehit Bayburt Kaymakamı ve Ergani Mutasarrıfı Mehmet Nusret Bey
  • Şehit Kaymakam Mehmet Selahaddin Bey
  • Şehit Kaymakam Mehmet Esad Bey
  • Şehit Kaymakam Hüseyin Nesimi Bey
  • Şehit Kaymakam Mehmet Mukbil Bey
  • Şehit Kaymakam Mehmet Ali Ağa
  • Şehit Kaymakam Süleyman Bey
  • Şehit Kaymakam İbrahim Bey
  • Şehit Kaymakam Ahmet Tevfik Bey
  • Şehit Kaymakam Zühtü Bey
  • Şehit Kaymakam Mahmud Nedim Bey
  • Şehit Kaymakam Asım Bey
  • Şehit Kaymakam Rahmi Bey
  • Şehit Kaymakam Demir Asaf Bey
  • Şehit Kaymakam Yusuf Bey
  • Şehit Kaymakam Filibeli Hüseyin Bey
  • Şehit Kaymakam Mahmut Bey
  • Şehit Kaymakam Mehmet Refik Bey

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ ŞEHİT KAYMAKAMLARI 

Edremit Kaymakamı Köprülü Hamdi Bey, Haçin Kaymakamı Saim Bey, Eşme Kaymakamı Ahmet Şevki Bey ve Akdağmadeni Kaymakamı Mehmet Tahir Bey de Milli Mücadele Dönemi'nde görev esnasında şehit düşen kaymakamlar arasında yer alıyor. 


ÇAPANOĞULLARI TARAFINDAN KATLEDİLDİ

Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük bir direnişe sahne olurken, bu direnişin öncülerinden biri de dönemin Kaymakamı Mehmet Tahir Bey oldu. Osmanlı Devleti’nin son döneminde görev yapan Tahir Bey, Bala Kaymakamı iken Milli Mücadele’yi desteklemeye başladı, 23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin emrine girerek istiklal mücadelesine katıldı. Anadolu’da seçim çalışmaları sürerken Çapanoğlu Edip ve Celal Bey kardeşlerin, padişah yanlısı tutumları bölgedeki huzuru bozdu. Bu kardeşler, Yozgat’ta isyan hazırlıklarına girişerek Akdağmadeni’ni hedef aldı. İlçeye düzenlenen baskınlarda hükümet konağı yakıldı, halkın direnişine rağmen şehir isyancıların eline geçti. 

İsyancılar, Kaymakam Mehmet Tahir Bey ile Sivaslı Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Ahmet Bey’i kaçırarak Sorgun’un Alişar köyünde kurşuna dizerek şehit etti. Bu acı olaydan dokuz gün sonra bölgeye gelen Çerkes Ethem kuvvetleri isyanı bastırdı. TBMM, Mehmet Tahir Bey’in fedakârlığını unutmayarak 9 Eylül 1920 tarihinde aldığı kararla onu “şehit” ilan etti ve ailesine maaş bağladı. İsmi bugün Akdağmadeni ve Yozgat’taki okullarda yaşatılmaya devam ediyor.


CUMHURİYET TARİHİNDE İKİ ŞEHİT KAYMAKAM

Türkiye’de terör örgütlerinin faaliyetlerinin yoğunlaştığı 1980’li yıllardan itibaren devletin farklı kademeleri hedef alınmaya başlanmış, bu süreçte mülki idare amirleri de saldırıların odağına yerleşti. Bu kapsamda, Cumhuriyet tarihinin iki şehit kaymakamı olan Ersin Ateş ve Muhammed Fatih Safitürk, terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılar sonucu görev başında hayatlarını kaybetti.

İstanbul doğumlu olan Ersin Ateş, 1991 yılında Bingöl’ün Solhan ilçesinde görev yaparken, PKK tarafından bir öğretmen lokaline düzenlenen silahlı saldırıda şehit edildi. Saldırıda Cumhuriyet Savcısı, orman müdürü ve bir muhafaza memuru da hayatını kaybetti. Ersin Ateş, Cumhuriyet döneminin terör saldırısında şehit edilen ilk kaymakam olarak tarihe geçti.


HALK TARAFINDAN SEVİLEN BİR İDARECİYDİ

Sakarya doğumlu Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk ise 2016 yılında Mardin’in Derik ilçesinde görev yaparken, PKK tarafından makam odasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu şehit düştü. Görev süresi boyunca halkla iç içe çalışan ve aynı zamanda belediye başkan vekilliği de yapan Safitürk, halk tarafından da sevilen bir idareciydi.

Ersin Ateş’in adı Bingöl ve Solhan’daki çeşitli kamu tesislerine verildi ve her yıl 10 Ocak İdareciler Günü’nde “Şehit Kaymakam Ersin Ateş Üstün Hizmet Ödülü” ile anısı yaşatılıyor. Muhammed Fatih Safitürk’ün ismi de Türkiye genelinde okullara, kütüphanelere ve çeşitli kamu binalarına verildi ve aynı zamanda “Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk Ödülü'' ile de ismi yaşatılıyor.

Kaynak:

Etiketler :
, ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum