''Medya toplumsal değerlerin üreticisi olarak kritik bir rol üstleniyor'';

''Medya toplumsal değerlerin üreticisi olarak kritik bir rol üstleniyor''

Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi'nin ikinci gün oturumunda medyanın işleviyle ilgili bilgi veren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, ''Medya, sadece haber verme ya da eğlence sağlama işleviyle sınırlı kalmıyor. Kültürün taşıyıcısı, kamusal aklın şekillendiricisi ve toplumsal değerlerin üreticisi olarak kritik bir rol üstleniyor'' dedi....


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) himayesinde düzenlenen "Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi", ikinci gününde de devam etti. Zirvede, medya içeriklerinin niteliği, medya okuryazarlığı ile çocuklar, gençler ve aileler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde ele alındı. RTÜK liderliğinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen zirve; Ankara Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu ve İstanbul Aile Vakfı iş birliğiyle organize edildi.

Medya dünyasını akademi, sivil toplum ve kamu kurumlarıyla bir araya getiren etkinlikte, sektörler arası kapsamlı bir diyalog ortamı oluşturularak; “Gündüz Kuşağı ve Magazin Programları”, “Televizyon Dizileri”, “Haber Programları”, “İsteğe Bağlı Yayınlar”, “Ticari İletişim Yayınları”, “Spor, Sağlık ve Çevre Programları”, “İzleyici” ve “Gençlik” temaları çerçevesinde medya içeriklerinin toplumsal yapıya etkileri yuvarlak masa çalıştaylarında masaya yatırıldı.

BAŞKAN ŞAHİN'DEN KRİTİK MESAJLAR

Medyanın toplum üzerindeki şekillendirici etkisine dikkat çeken RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin açış konuşmasında, ''Bugün burada, medyanın toplumsal yapıya etkilerini tüm yönleriyle ele almak ve medya alanında daha bilinçli, daha sorumlu bir yaklaşımı birlikte inşa etmek üzere bir aradayız. “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum” ifadesi, sadece bir hedef değil, aynı zamanda hepimizin ortak sorumluluğudur. Medya, artık yalnızca bilgi aktaran bir araç değil; kültürel kodları şekillendiren, bireysel algıları yönlendiren ve sosyal dönüşümü etkileyen çok güçlü bir mekanizmadır. Bu nedenle medyanın içeriği, dili, görsel dili ve sunum tarzı; çocuklarımızdan aile yapımıza, toplumsal ilişkilerimizden kültürel değerlerimize kadar geniş bir etki alanına sahiptir. RTÜK olarak bizler, denetleyici ve düzenleyici rolümüzü yürütürken, aynı zamanda yol gösterici, yapıcı ve toplumla birlikte düşünen bir kurum olmayı önemsiyoruz. Özellikle çocukların ve gençlerin gelişimini gözeten, aile yapısını koruyan ve toplumsal değerlerimizi zedelemeyen bir yayıncılık anlayışını teşvik etmeye büyük gayret gösteriyoruz'' dedi.

Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesinin medya politikalarına önemli bir çerçeve sunduğunu belirterek, ''Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesi, bizler için ayrıca kıymetlidir. Aile kurumunu güçlendirmeyi hedefleyen bu vizyon, RTÜK’ün yayın politikalarını ve toplumsal sorumluluk projelerini destekleyici bir çerçeve sunmaktadır. Çünkü güçlü aile, güçlü toplum demektir. Ailenin karşı karşıya olduğu tehditleri medyadaki içerikler üzerinden de analiz etmek ve önleyici adımlar atmak hepimizin görevidir” ifadelerini kullandı.


Zirve boyunca çeşitli başlıklarla yapılan oturumların medyanın gücünü daha sağlıklı bir çizgiye taşıyacağını vurgulayan Şahin, ''Gündüz kuşağı programlarından, haber bültenlerine, dijital içeriklerden reklam yayınlarına kadar pek çok başlıkta yürütülecek Zirve, medyanın toplumsal etkilerini daha derinlemesine ele almamıza imkân tanıyacaktır. Bu masalarda akademi, kamu, medya ve izleyici birlikte düşünerek çözüm üretecek; hepimizi etkileyen sorunlara ortak akıl geliştirecektir'' dedi.

Şahin, RTÜK tarafından medya alanında daha üretken ve eleştirel bir zemine taşımak amacıyla düzenlenen ve kazananların zirve kapsamında ödüllerini bulacağı “Dijital Afiş Yarışması”na gençlerin yoğun ilgi göstermesini medya eleştirilerine dair yaratıcılıklarını ve hassasiyetlerini görmenin umut verici olduğunu dile getirerek katılan tüm gençlere teşekkür etti.

ZİRVENİN  PAYDAŞLARINA TEŞEKKÜR

Şahin konuşmasında Zirve’ye katkı sunan paydaşlara, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına ve tüm katılımcılara teşekkür ederek, ''Aynı zamanda hazırlığı yaklaşık 6 ay süren “Güçlü Medya Bilinçli Toplum Zirvesinde” ilk fikir aşamasından bugüne uzanan süreçte değerli katkıları için Prof. Dr. Zeliha Eser Hocamıza, ayrıca bugün Zirve masalarının moderatörlüğünü üstlenen değerli hocalarımız; Prof. Dr. Fatih Keskin, Prof. Dr. Gilman Senem Gençtürk Hızal, Prof. Dr. Günseli Bayraktutan, Prof. Dr. Bilge Donuk, Doç. Dr. Engin Sarı, Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Dede Özdemir ve Dr. Öğr. Üyesi Sevtap Yeşil Kocagazioğlu’na, teşekkürlerimi sunuyorum. İnanıyorum ki; bu tür platformlar sayesinde medya sorumluluğunu güçlendiren, içerik kalitesini yükselten ve izleyici bilincini geliştiren adımlar atacağız. Güçlü medya, ancak bilinçli bir toplumla mümkündür. Bu anlayışla çalışmalarımıza devam edeceğiz'' dedi.

''MEDYA KRİTİK BİR ROL ÜSTLENİYOR''

Zirvenin ikinci gününde de gündüz kuşağından dijital platformlara, dizilerden çocuk yayınlarına kadar medya içeriklerinin toplumsal etkileri 9 tematik masada çok yönlü şekilde ele alındı. Zirvede medyanın işleviyle ilgili bilgi veren Başkan Şahin, ''Medya, sadece haber verme ya da eğlence sağlama işleviyle sınırlı kalmıyor. Kültürün taşıyıcısı, kamusal aklın şekillendiricisi ve toplumsal değerlerin üreticisi olarak kritik bir rol üstleniyor'' şeklinde konuştu.


''MEDYA DOĞRU ELLERDE BÜYÜK BİR İYİLİK ARACINA DÖNÜŞÜR''

Zirvede konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da medyanın rolüne dikkat çekerek, ''Medya doğru ellerde büyük bir iyilik aracına dönüşür ancak yanlış ellerde aynı güç toplumsal değerleri aşındıran, ayrıştırıcı hatta zararlı bir araca dönüşebilir'' diye konuştu.


''EĞİTİMİN TAMAMLAYICI BİR UNSURU''

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise medyanın eğitim üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, ''Medya, güçlü ve bilinçli bir toplumun ayrılmaz bir parçasıdır. Biz bu alanı sadece bir iletişim aracı olarak değil, eğitimin tamamlayıcı bir unsuru olarak görüyoruz. Bu anlayışla; medya ile eğitimi buluşturan her adıma, ortak akla dayalı her iş birliğine büyük önem veriyoruz'' dedi.

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum