
Vali Baruş, coğrafi işaretli şeker fasulyesini hasat etti
Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Kelkit ilçesinde coğrafi işaret tescilli şeker fasulyesi hasadına katıldı. Traktörle tarlaya girerek hasat yapan Vali Baruş, Gümüşhane’nin kuru fasulye üretiminde Türkiye genelinde 8’inci sırada yer aldığını söyledi....
Vali Baruş, beraberindeki heyetle birlikte Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Durmuş’a ait Bahçelievler Mahallesi’ndeki tarlada hasat yaptı. Traktöre binerek fasulye sökümünü bizzat gerçekleştiren Baruş, üreticilerden rekolte ve üretim süreci hakkında bilgi aldı. Hasadın ardından Cumhuriyet Mahallesi’nde patoz aşamasına katılan Baruş, eski Kibrit Fabrikası’nda kurulan eleme ve paketleme tesisinde de incelemelerde bulundu.
''LEZZETİNİ TADAN BIRAKAMAYACAK''
Hasat edilen fasulyenin bu tesiste paketlemeye hazır hale getirildiğini belirten Vali Baruş, “Herkese Kelkit fasulyesini tatmasını tavsiye ediyorum. Bu lezzeti bilmeyenler normal fasulyeden lezzet aldığını zannediyor ama bu doğru değil. Yakında zincir market raflarında yer alacak bu coğrafi işaretli ürünümüzün lezzetini tadan kimse bırakamayacaktır” dedi.
''İL GENELİNDE 18 BİN DEKARDAN FAZLA EKİM ALANI BULUNUYOR''
Kuru fasulyenin Gümüşhane ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Baruş, “2024 TÜİK verilerine göre Gümüşhane, Türkiye’de kuru fasulye üretiminde 8’inci sırada. İl genelinde 18 bin dekardan fazla ekim alanı bulunuyor ve 3 bin 500 ton civarında üretim gerçekleştirildi. Kelkit ilçemizde Sadak Barajı’nın devreye girmesiyle ekim alanı 7 bin dekara yükseldi” diye konuştu.
Fasulyenin “planlı üretim desteği” kapsamında yer aldığını hatırlatan Baruş, “Bu kapsamda kullanılan mazotun yüzde 100’ü, gübrenin ise yüzde 50’si destekleme kapsamına alındı. Bu desteklerle önümüzdeki yıllarda üretimin artmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
''ÜRETİCİLERİMİZE HER TÜRLÜ HİZMET VERİLİYOR''
Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği’nin 2020 yılında kurduğu eleme, sınıflandırma ve paketleme tesisiyle modern üretim altyapısına sahip olduklarını belirten Baruş, “2024 yılında fasulyenin renk ayrımı için yeni makineler de alındı. Burada üreticimize sınıflandırmadan paketlemeye kadar her türlü hizmet veriliyor” dedi.
''TÜKETİCİ GERÇEK BİR LEZZETLE TANIŞACAK''
Gümüşhane fasulyesinin ülke genelinde tanıtılması gerektiğini vurgulayan Vali Baruş, “Amacımız Kelkit fasulyesini Türkiye genelinde tanıtmak. Bu yönde üreticilerimiz ve dağıtım firmalarıyla görüşmeler sürüyor. Ürünümüz tanındıkça hem üretim alanı genişleyecek hem de tüketici gerçek bir lezzetle tanışacak” diye konuştu.
Kelkit vadisindeki sulama tesislerinin tamamlanmasıyla üretimin artacağını belirten Baruş, “Bu ürünümüz pişmesi kolay, lezzeti yüksek, suyunu koyulaştıran yapıya sahip bir fasulye. Coğrafi işaretli bu değerimizi herkesin tanımasını istiyoruz. Tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.