Traktörle çeltik eken Kaymakam, damlamalı çeltik sulamayı başlattı;

Traktörle çeltik eken Kaymakam, damlamalı çeltik sulamayı başlattı

Tosya Kaymakamı Ahmet Ferhat Özen traktöre binerek çeltik ekimi yaptı. Kaymakam Özen, Tosya’da ilk kez uygulanan damlama sulama yöntemi ile çeltik üretimini başlattı....

Kastamonu Tosya’nın tarımsal faaliyet alanının en güçlü kalemi olan çeltik üreticiliğinde maliyetleri düşürecek, arazi yapısına müdahale edilmeden toprağı koruyabilecek ve en önemlisi su tasarrufu sağlayarak verimli bir hasada ulaştıracak damlama sulama yöntemi ilk kez hayata geçirildi. İlçe Orman ve Tarım Müdürlüğü tarafından koordine edilen damlama sulama yöntemli çeltik ekiminin ilk uygulaması, Çifter Köyü’nde gerçekleştirildi.

Resim

SU TASARRUFU SAĞLAYACAK

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, büyük ölçüde su tasarrufu sağlayacak olan damlama sulama yöntemi ile ilk kez çeltik ekimi yapıldı. Suyun hem masraflı hem de her geçen yıl azalması çiftçileri damlama sulamaya itti. Çiftçilerin damlama sulama ile çeltik ekimi isteği projeye dönüştürülürken, proje bakanlık ve kaymakamlıktan destek gördü.

Tosya’nın lezzetiyle rağbet gören ve coğrafi işaret tescilli "Sarıkılçık" türüyle ön plana çıkan Tosya pirinci, damlama sulama yöntemi ile yetişerek sofralarla buluşacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tosya Kaymakamlığı'nın desteği ile hayata geçirilen proje çerçevesinde, damla sulama yöntemi ile çeltik ekimi yapıldı.

Tosya Kaymakamı Ahmet Ferhat Özen, Kastamonu İl Tarım Şube Müdürü Ümit Uçar, Tosya İlçe Tosya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Çakar, İlçe Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, ilçe protokolü ve çeltik üreticileri de ekimi takip etti.


VERİMİ ARTTIRACAK

Ekimle ilgili konuşan Kaymakam Özen, Tosya'da ilk kez damlama sulama tekniği ile çeltik ekiminin hayata geçirildiğini belirtti. Projenin önemli ölçüde su tasarrufu sağlayacağını kaydeden Kaymakam, “Verimi, tarımsal üretimi artırmak için bu tür yöntemlere ihtiyaç var. Bugün burada bunu başlatmış olduk. İnşallah bundan sonra da arkası gelir, çiftçimiz de herkes de mutlu olur” dedi.

Kastamonu İl Tarım Şube Müdürü Ümit Uçar da projenin önemine değinerek, "Bugün Tosya ilçesinde damla sulama sistemi ile çeltik ekimi için projemizi hayata geçirdik. Bu sayede normal sulamaya göre 4-5 kat su tasarrufu sağlayacağız. Ayrıca traktör iş gücü ve ilaçlama, gübreleme gibi alanlarda da büyük tasarruf sağlanacak" dedi.

Kaynak:

Etiketler :
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum