Trabzon'un fethi 26 Ekim yerine artık 15 Ağustos'ta kutlanacak;

Trabzon'un fethi 26 Ekim yerine artık 15 Ağustos'ta kutlanacak

Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilişinin tarihi üzerindeki tartışmalara Türk Tarih Kurumu'ndan gelen cevap sonrasında Valilik son noktayı koydu. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu kutlamaların 26 Ekim yerine artık 15 Ağustos'ta yapılacağını açıkladı....

Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethediliş tarihinin 26 Ekim 1461 değil, 15 Ağustos 1461 olduğu belirlendi. Daha önce 26 Ekim'de yapılan kutlamalar bu yıldan itibaren 15 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek.

Beraberinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TTK (Türk Tarih Kurumu) Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz'ün katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon'un fethinin bundan sonra 15 Ağustos'ta kutlanacağını açıkladı.

TARTIŞMA SONA ERDİ

Vali Ustaoğlu, kamuoyunda bir süreden beri tartışılan fetih kutlamalarıyla ilgili Türk Tarih Kurumu Başkanlığına yazı gönderdiklerini, gelen cevabı yazıda da Trabzon'un fethinin 15 Ağustos olarak belirlendiğini kaydetti.

Vali Ustaoğlu, "Kamuoyunda bir süredir Trabzon'un fethinin tarihi tartışma konusu olarak gündemdeydi. Geriye dönük baktığımızda zaman zaman kamuoyuna intikal eden fetih tarihinin başka bir tarih olduğu hususuyla alakalı kamuoyunda tartışılan, konuşulan bu husus Trabzon Valiliği tarafından Şubat ayı içerisinde bu işin danışılacak ve bilgi alınacak en önemli merkezi olan Türk Tarih Kurumu Başkanlığına yazılı soru olarak sormamızla nihayet buldu” dedi

Resim

SEMPOZYUM YAPILMIŞTI

Bir süre önce Trabzon Büyükşehir Belediye tarafından düzenlenen tarih sempozyumunda da Trabzon'un fetih tarihinin 26 Ekim değil 15 Ağustos olması gerektiği hususunun konuşulduğunu hatırlatan Vali, bu işin resmiyet kazanması açısından geçtiğimiz şubat ayında Türk Tarih Kurumu Başkanlığına yazı yazdıklarını belirtti.

10 Haziran 2022 tarihli Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu Başkanlığına bağlı Bilimsel Çalışmalar Müdürlüğü tarafından cevabi yazının geldiğini kaydeden Vali Ustaoğlu, “15 Ağustos 1461 Trabzon'un fetih tarihi olduğu hususunu, genel kanaatin bu olduğunu bize bildirdiler. Biz de bu konuyu Trabzon kamuoyuyla paylaşmak istedik. İnşallah bundan sonraki süreçte bu yıl da dahil Trabzon'umuzun artık fetih kutlamalarını 15 Ağustos olarak yapacağız" diye konuştu.

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum