Soğuk ve kuraklığa dayanıklı buğday ürettiler
Türk bilim insanlarının geliştirdiği süper buğday dünya için umut olacak. Soğuk, kuraklık ve hastalıklara dirençli, ürün kalitesi yüksek süper buğdayda ilk hasat bugün gerçekleştirildi....
Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, yapılan çalışmaları
alanında inceleyerek, 'Burada geliştirilecek yeni buğday çeşitleri gerek
ülkemizin gerekse tüm dünyanın yaşayabileceği gıda krizine de bir çare olacak.
Burada kuraklığa, hastalığa ve yine soğuğa dayanıklı buğday çeşitleri
geliştirilecek.' dedi.
Tüm dünyada baş gösteren kuraklık ve savaşlar buğday
rekoltesinde düşüş ve buğdaya ulaşmada yaşanan zorluklar buğdayın önemini
gözler önüne serdi. Türk bilim insanları tarafından soğuk ve kuraklığa
dirençli, ürün kalitesi yüksek ıslah çalışmalarının buğday sıkıntısının
yaşandığı şu günlere denk gelmesi sadece Türkiye değil dünya için de umut oldu.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve
Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy ve
ekibinin uzun süredir sürdürdüğü ıslah çalışmaları olumlu sonuç verdi. Sivas
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Tarımsal
Ar-Ge Merkezinde ıslahı yapılan tohumlarla elde edilen ürünlerin hasadı bugün
gerçekleşti.
Yaklaşık 2 bin 500 buğday türünün ekiminin kapıldığı bilim
tarlasında biçerdöver ile ilk hasat gerçekleşti.
GIDA SIKINTISINA BİR ÇARE OLACAK
Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, yapılan çalışmaları
alanında inceleyerek, "Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin buğday
hasat çalışmalarını yerinde inceliyoruz. Üniversitemizin Tarım Bilimleri
Fakültesi tarafından gerçekleştirilen bu çalışma gerçekten takdire şayan.
Üniversitemiz yeni bir üniversite. Ama gerçekten güzel çalışmalar yapıyor. Yeni
tahıl çeşitlerinin geliştirilmesi anlamında inanıyorum ki güzel başarılara imza
atacak. Şu ana kadar yaklaşık 15 çeşit tescillenmiş durumda. 25 buğday çeşidi
ama yaklaşık 3 bin 500 buğday çeşidi adayı var. Bunlar üzerinde de çalışmalar
devam ediyor. Burada geliştirilecek yeni buğday çeşitleri gerek ülkemizin
gerekse tüm dünyanın yaşayabileceği gıda sıkıntısına da bir çare olacak. Burada
kuraklığa, hastalığa ve yine soğuğa dayanıklı buğday çeşitleri
geliştirilecek." dedi.
AMACIMIZ ÇİFTÇİYE HİZMET ETMEK
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Mehmet Kul da, Sivas
şartlarına uygun üretilen buğdayın hasadını yaptıklarını belirterek, “Bunlardan
bazılarının Sivas şartlarına çok uygun olduğu gözükmekte. Bu kapsamlı analizi
yapılacak ve daha sonra çiftçilerimiz ve halkımızla paylaşılacak. Bu çeşitler
Sivas çiftçimize önerilecektir. Buradaki elde edilen sonuçlar sonrasında.
Amacımız Sivas'a Sivas çiftçisine hizmet etmektir. Sivas iklimine uygun
kuraklığa ve soğuğa dayanıklı bir çeşidin geliştirilmesi test edilmesi amacıyla
bu çalışmalar yapılıyor. Ayrıca üniversitemizin akademisyenler tarafından 3 bin
500 ayrı çeşidin de geliştirilmesi çerçevesinde çalışmalar devam
etmektedir" dedi.
ÇİFTÇİLERİN BEĞENİSİNE SUNACAĞIZ
Rektör Yardımcısı Prof. Dr.
Tolga Karaköy, ilerleyen zamanlarda yapılan çalışmaları çiftçilere sunacaklarını
belirterek, “Bu alanda şu anda çeşit adaptasyon çalışması ve çeşit
adaylarımızın hasadını yapmaktayız. Burada bir firmayla ortak protokollerimiz
var. Bu protokoller kapsamında hem onların çeşit adaylarını deniyoruz hem de
biz her yıl düzenli olarak burada buğday, arpa, yulaf geliştirmesine yönelik
olarak ıslah çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu anda çok güzel çeşit adaylarımız
var. Ümit ediyorum ki birkaç yıl içerisinde yeni çeşitlerimizin geliştirilmesi
yönünde adım atmış olacağız. Aday çeşitlerimizi tescile vererek bölge
çiftçilerimizin ve benzer yöre çiftçilerin beğenisine sunacağız” ifadelerini
kullandı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.