Soğuk ve kuraklığa dayanıklı buğday ürettiler;

Soğuk ve kuraklığa dayanıklı buğday ürettiler

Türk bilim insanlarının geliştirdiği süper buğday dünya için umut olacak. Soğuk, kuraklık ve hastalıklara dirençli, ürün kalitesi yüksek süper buğdayda ilk hasat bugün gerçekleştirildi....

Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, yapılan çalışmaları alanında inceleyerek, 'Burada geliştirilecek yeni buğday çeşitleri gerek ülkemizin gerekse tüm dünyanın yaşayabileceği gıda krizine de bir çare olacak. Burada kuraklığa, hastalığa ve yine soğuğa dayanıklı buğday çeşitleri geliştirilecek.' dedi.

Resim

Tüm dünyada baş gösteren kuraklık ve savaşlar buğday rekoltesinde düşüş ve buğdaya ulaşmada yaşanan zorluklar buğdayın önemini gözler önüne serdi. Türk bilim insanları tarafından soğuk ve kuraklığa dirençli, ürün kalitesi yüksek ıslah çalışmalarının buğday sıkıntısının yaşandığı şu günlere denk gelmesi sadece Türkiye değil dünya için de umut oldu.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy ve ekibinin uzun süredir sürdürdüğü ıslah çalışmaları olumlu sonuç verdi. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Tarımsal Ar-Ge Merkezinde ıslahı yapılan tohumlarla elde edilen ürünlerin hasadı bugün gerçekleşti.

Yaklaşık 2 bin 500 buğday türünün ekiminin kapıldığı bilim tarlasında biçerdöver ile ilk hasat gerçekleşti.

Resim

GIDA SIKINTISINA BİR ÇARE OLACAK

Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, yapılan çalışmaları alanında inceleyerek, "Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin buğday hasat çalışmalarını yerinde inceliyoruz. Üniversitemizin Tarım Bilimleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilen bu çalışma gerçekten takdire şayan. Üniversitemiz yeni bir üniversite. Ama gerçekten güzel çalışmalar yapıyor. Yeni tahıl çeşitlerinin geliştirilmesi anlamında inanıyorum ki güzel başarılara imza atacak. Şu ana kadar yaklaşık 15 çeşit tescillenmiş durumda. 25 buğday çeşidi ama yaklaşık 3 bin 500 buğday çeşidi adayı var. Bunlar üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Burada geliştirilecek yeni buğday çeşitleri gerek ülkemizin gerekse tüm dünyanın yaşayabileceği gıda sıkıntısına da bir çare olacak. Burada kuraklığa, hastalığa ve yine soğuğa dayanıklı buğday çeşitleri geliştirilecek." dedi.

Resim 

AMACIMIZ ÇİFTÇİYE HİZMET ETMEK

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Mehmet Kul da, Sivas şartlarına uygun üretilen buğdayın hasadını yaptıklarını belirterek, “Bunlardan bazılarının Sivas şartlarına çok uygun olduğu gözükmekte. Bu kapsamlı analizi yapılacak ve daha sonra çiftçilerimiz ve halkımızla paylaşılacak. Bu çeşitler Sivas çiftçimize önerilecektir. Buradaki elde edilen sonuçlar sonrasında. Amacımız Sivas'a Sivas çiftçisine hizmet etmektir. Sivas iklimine uygun kuraklığa ve soğuğa dayanıklı bir çeşidin geliştirilmesi test edilmesi amacıyla bu çalışmalar yapılıyor. Ayrıca üniversitemizin akademisyenler tarafından 3 bin 500 ayrı çeşidin de geliştirilmesi çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir" dedi.

Resim

ÇİFTÇİLERİN BEĞENİSİNE SUNACAĞIZ

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy, ilerleyen zamanlarda yapılan çalışmaları çiftçilere sunacaklarını belirterek, “Bu alanda şu anda çeşit adaptasyon çalışması ve çeşit adaylarımızın hasadını yapmaktayız. Burada bir firmayla ortak protokollerimiz var. Bu protokoller kapsamında hem onların çeşit adaylarını deniyoruz hem de biz her yıl düzenli olarak burada buğday, arpa, yulaf geliştirmesine yönelik olarak ıslah çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu anda çok güzel çeşit adaylarımız var. Ümit ediyorum ki birkaç yıl içerisinde yeni çeşitlerimizin geliştirilmesi yönünde adım atmış olacağız. Aday çeşitlerimizi tescile vererek bölge çiftçilerimizin ve benzer yöre çiftçilerin beğenisine sunacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum