740 yıllık gelenek devam ettiriliyor;

740 yıllık gelenek devam ettiriliyor

Aydın’ın Karacasu ilçesinde Anadolu’nun en eski etkinliklerinden biri olan Dedebağ Keşkek Hayrının 740’ncısı binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi....

‘Dedebağ Keşkek Hayrı’na Karacasu Kaymakamı Hatice Gamze Kuran, eşi Hasan Kuran ve Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, Daire Amirleri, Siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Kuran, bu hayrın yapılmasında emeği geçen Cuma Mahallesi Cami ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Kaya’ya, Cuma Mahallesi Muhtarı Yılmaz Donduran’a ve hayırsever tüm vatandaşlara teşekkür etti.

Resim

ADI ÜLKE SINIRLARINI AŞTI

İlçeye bağlı Cuma Mahallesinde başlayan ve adı ülke sınırlarını aşan Dedebağ Keşkek Hayrına ilgi her yıl artarken vatandaşlar lezzetin yanı sıra huzur dolu atmosferde vakit geçirmek için de kilometrelerce mesafeden geldiklerini dile getirdiler.

7'den 70'e her yaştan ve toplum her kesiminden geniş katılımın olduğu etkinlikte, gece başlayan hazırlıklar neticesinde servise hazır hale getirilen 35 kazan keşkekten Debebağ’ın yemyeşil doğası, serin havası ve manevi atmosferinde tatmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. Dedebağ Hayrında, Cuma Mahallesi halkı ve dışarıdan gelen yüzlerce vatandaş 740 yıldır yaşatılan ve gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılan gelenek için gerek maddi gerek manevi olarak bir gün önce sabah saatlerinden başlayıp hayrın sonuna kadar bil fiil gönüllü olarak çalıştı.

Resim

İMECE USULÜYLE YAPILIYOR

Bu yıl, bin 200 kilogram et ve bin 200 kilogram buğday ile 35 kazan keşkek yapılırken bir ton biberden yapılan turşu ve 5 bin ekmek ve su misafirlere ikram edildi. Cuma Mahallesi Hayırlı İşler Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından organize edilip imece usulü gerçekleştirilen hayırda müftülük personelinin Kur-an’ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Hasan Güneş’in duaları eşliğinde 35 kazan keşkek misafirlere ikram edildi. Emekli Müftü Halil Yavuz da Karacasu için yazdığı şiiri seslendirdi.


UNESCO’YA BAŞVURULACAK

Dernek Başkanı Hüseyin Kaya, “740.sını gerçekleştirdiğimiz Dedebağ Keşkek Hayrında bin 200 kilo et ve bin 200 kilo buğdaydan yaptığımız 35 kazan keşkeği misafirlerimize ikram ettik. Katılım gayet iyiydi. Beklediğimiz bir katılım oldu. İmece usulü yaptığımız bir hayır. Sabah 5.30’da başladı hazırlıklar. Sabah 8.00’de keşkeklerimizi dağıtmaya başladık. Yurt içi ve yurtdışından misafirlerimiz katıldı. Katılımdan memnunuz. Öğle saatleri oldu hala gelenler var. Gayet memnunuz. Geçen yıllarda olduğu gibi 35 kazan keşkek yaptık. Tamamı tükendi. Türkiye’nin en eski etkinliği. Bu anlamda Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine dahil olmak için girişimde bulunacağız. Burada katılım sağlayan vatandaşlarımıza, yalnız bırakmayan mahalle halkıma, çevre düzenlemesi ve temizlik konusunda yardımcı olan belediye personeline çok çok teşekkür ederim” dedi.

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum