Yarım asırlık Ürgüp Bağ Bozumu Festivali başladı;

Yarım asırlık Ürgüp Bağ Bozumu Festivali başladı

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bu yıl 50.'si düzenlenen Uluslararası Bağ Bozumu Festivali Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Tarım Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel'in katılımı ile start aldı....

Ürgüp Belediyesi önünden mehteran takımı ile kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde geleneksel köy stantlarının, fotoğraf sergisinin, en güzel üzüm yarışmasının, üzüm ezme yarışmasının ve festival yemeği ikramının yapılacağı festival köyünün açılışı gerçekleştirildi.

Ürgüp 50. Uluslararası Bağ Bozumu Festivali’ne Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Tarım Bakan Yardımcısı Av. Ebubekir Gizligider, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz,  AK Parti Nevşehir İl Başkanı Ali Kemikkıran, Ürgüp Kaymakamı Cüneyt Caner, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, Ürgüp'te faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, protokol üyeleri, yerli ve yabancı konuklar katıldı.

Resim

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, "Yarım asır önce başlatılan, günümüzde de halen devam eden ve Kapadokya lezzetlerinin en önemlilerinden olan üzümümüzü ve ondan yapılan ürünlerimizi tanıtacağımız bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Nevşehir ve Kapadokya Bölgesi’nin kültürel zenginliğin tam da ortasında olduğunu belirten Vali Becel, “Gerek tarihi turistik mekânları, gerek kadim uygarlıkların zenginleştirdiği kültür birikimi; balon turları, peri bacaları, vadileri, yer altı şehirleri, kiliseleri, hanları, sağlık ve inanç turizmiyle ve gerekse de yöresel ürünleri ve el sanatları ürünleri ile oldukça geleneksel değerlere sahibiz” ifadelerini kullandı.

Resim

Vali Becel, şöyle devam etti: “Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş olup, bu kapsamda, İlimize ait Nevşehir Kabak Çekirdeği, Avanos Çömleği, Nevşehir Simidi, Nevşehir Testi Kebabı, Derinkuyu Fasulyesi, Kaymaklı Çöreğimiz ve son olarak Kaymaklı Kuru Kaymağımız coğrafi işaret belgesi almıştır. Böylece ilimize ait 7 adet el emeği ve yöresel ürünümüz tescillenmiş ve hali hazırda 6 adet ürünümüzün tescili ile ilgili çalışmalarımızda son hızıyla devam etmektedir. Bu tür organizasyonlar ve kültürel değerlerin ön plana çıkarılması bizi her zaman heyecanlandırmıştır. İki gün süreyle devam edecek olan etkinlikte bölgemize özgü ürünler Ürgüp’te misafirlerimize sunulacaktır.”

Ürgüp Belediyesi tarafından düzenlenen 50. Uluslararası Bağ Bozumu Festivaline katılan Bakan Kirişçi, festivalde üzüm çiğnedi, pekmez yapımına eşlik ederek, "Şenolasın Ürgüp" türküsünü söyledi. Bakan Kirişçi, yarışmada dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum