‘Ahi Evran, bu şehre ruhunu üfledi’;

‘Ahi Evran, bu şehre ruhunu üfledi’

Ahilik Haftası açılışında konuşan Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, “Ahi Evran, bu şehre ruhunu üflemiştir. Bu sebeptendir ki bu şehrin ruhunda Ahilik vardır. Kırşehir olarak Ahi Evran-ı Veli gibi bir değere sahip olmaktan bahtiyarız” dedi....

Kurduğu Ahilik Teşkilatı ile sosyal hayatı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve onun ilkelerini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen "Ahilik Haftası" etkinleri başladı.

Kaleden yapılan Top Atışı ve Atatürk Anıtına Çelenk Sunumu ile başlayan Ahilik Haftası programında Ahi Evran-ı Veli’nin Türbesi ziyaret edildi. Ardından, Mehteran eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi.

Resim

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde Yeşil Beyaz Kadın Kooperatifi Deri İşi Sergisi, Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Bakır ve Deri İşi Sergisi, Resim ve İş Sergisi ile Türksoy Kültür Başkentleri Sergisinin açılışları gerçekleştirildi, ardından haftanın açılış programına geçildi.

Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, “Kırşehir sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleriyle ülkemizin müstesna şehirlerinden birisidir. Özellikle Anadolu Selçuklu ve Beylikler dönemi ile Osmanlı’nın kuruluş dönemlerinde çok önemli tarihi ve toplumsal gelişmelere sahne olmuş, Ahi Evranı-ı Velinin yanısıra Aşık Paşa, Yunus Emre, Ahmed’i Gülşehri,  Süleyman’ı Türkmani, Hacı Bektaş-ı Veli,  Şeyh Edebali gibi Türk dilinin, edebiyatının, kültürünün ve tasavvufunun öncü isimlerine ev sahipliği yapmıştır. Ahi Evran, bu şehre ruhunu üflemiştir. Bu sebeptendir ki bu şehrin ruhunda Ahilik vardır. Kırşehir olarak Ahi Evran-ı Veli gibi bir değere sahip olmaktan bahtiyarız” dedi.

Resim

Vali Buhara şöyle devam etti: “Bazı şehirler bazı isimlerle birlikte zikredilirler. Medine’nin Peygamber Efendimizle, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet’le, Konya’nın Mevlana Hazretleri ile birlikte anıldığı gibi Kırşehir’de Ahilik Müessesinin kurucusu Ahi Evran-ı Veli ile birlikte anılagelmektedir. Kırşehir’den bahsedilince Ahi Evran-ı Veli’yi hatıra getirmemek mümkün değildir. Ahi Evran’ın yaptıkları sadece Kırşehir’i değil bütün bir Anadolu’yu, hatta daha geniş coğrafyaları ilgilendirmektedir. O kurduğu Ahilik Teşkilatıyla ve sahada verdiği mücadele ile Anadolu’nun Türklere yurt yapılmasında, bu coğrafyanın vatana dönüştürülmesinde önemli bir misyon üstlenmiştir.”

Resim

AHİ PİLAVI VE ŞERBET İKRAM EDİLDİ

Daha sonra, Cacabey Meydanında Ahiler Çarşısı ile Mesleki Tanıtım Çadırlarının açılışı gerçekleştirildi. Vatandaşlarımıza Ahi Pilavı, helva ve şerbet de ikram edilen Ahilik Haftası etkinliklerinde yıl içerisinde açılan iş yerleri ziyaret edilecek. Ticaret Bakanlığı koordinesinde hazırlanan kutlama programı hafta süresince devam edecek.

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum