Yerli ve milli yer fıstığının hasadını yaptı;

Yerli ve milli yer fıstığının hasadını yaptı

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli yer fıstığı çeşidi “Ayşehanım”ın tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla Tarla Günü Etkinliği düzenlendi....

Değirmenocağı Köyünde düzenlenen etkinliğe Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil, Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil, “Bazı çalışmaların yapılması uzun sürer. Bir çeşidin geliştirilmesi yaklaşık 15 yıl sürer. O 15 yılın sonunda o emeklerin sahaya yansıması için de bu tür faaliyetlerin olması gerekiyor. Biz de bunu gerek özel sektörle gerek Tarım Bakanlığı teşkilatımızla yılda belki yüzlerce kez yapıyor ve bu çeşitlerimizin, bu emeklerimizin sahaya yansıtılması için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Resim

“Ayşehanım” yer fıstığı çeşidinin tanıtımı ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Ayşe Nuran Çil ise, “Ayşehanım çeşidinin 2018’de tescil edilmesinden sonra Osmaniye’de ikinci tarla günümüz. Çeşitlerin geliştirilip kavanozda kalması bizim için çok üzücü bir şey, Ülke ekonomisi için bu çeşitlerin sahaya yansıması gerekiyor. Yerli ve milli tohumculuğa önemli bir katkı sağlayan Ayşehanım çeşidinin giderek üreticiden üreticiye tohumunun yayıldığını görüyoruz” diye konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç ise, 2022 yılı itibariyle Osmaniye yer fıstığının yaklaşık olarak 127 Bin Dekar alanda üretilmekte olduğunu ve bu yıl yaklaşık 48 Bin Ton rekolte beklenildiğini ifade ederek, “Şu anda hasadını yaptığımız Ayşe Hanım çeşidi hem milli bir çeşit olup, aynı zamanda çiftçilerimizin ve sanayicilerimizin tercih ettiği bir çeşit haline gelmiştir” dedi.

Resim

KENDİ YER FISTIĞIMIZI ÜRETİYORUZ

Programda konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, “Osmaniye’nin yer fıstığı hasadını yapıyoruz fakat bugün çok önemli olan hususlardan biri “Ayşehanım” isimli kendi yerli fıstığımızı üretmiş olmamız. Bildiğiniz üzere Osmaniye yer fıstığının başkenti. Üretimde ikinciyiz ama Türkiye’deki işleme ve ihracatın %90’ı Osmaniye’mizde gerçekleşmektedir. Osmaniye’de üretilen yer fıstığının lezzeti ve kalitesi Türkiye’de en iyisi. Bu da iklimi ve toprak yapısından kaynaklanıyor” diye konuştu.

Vali Yılmaz, “350 tesiste 3500 aile bu alanda çalışıyor. Aynı zamanda Osmaniye ekonomimize ve istihdama ciddi bir katkı sağlıyor. Yaklaşık 127 Bin dekar alanda 48 Bin Ton bu sene ürün almayı bekliyoruz. Fiyatı da bu sene 25 liranın üzerinde seyrediyor. Biz yer fıstığının ayrıca desteklenmesi hususunda Tarım ve Orman Bakanlığımız nezdinde çalışıyoruz. Bu anlamda da çiftçilerimizi desteklemeye, yanlarında olmaya her zaman devam ediyoruz. Yer fıstığının Ülke ekonomisine, Osmaniye’mize katkısının artırılması için gayretlerimiz sürecek. Bu yeni çeşidi Osmaniye’mize, çiftçilerimize kazandıran arkadaşlarımıza, bu ürünün ekimini yapan çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Dr. Erdinç Yılmaz yer fıstığı hasadı yaptı.  

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum