Yerli ve milli yer fıstığının hasadını yaptı
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli yer fıstığı çeşidi “Ayşehanım”ın tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla Tarla Günü Etkinliği düzenlendi....
Değirmenocağı
Köyünde düzenlenen etkinliğe Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü
Mustafa İlmeç, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah
Çil, Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, sivil toplum kuruluşları
temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Programın
açılış konuşmasını yapan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.
Abdullah Çil, “Bazı çalışmaların yapılması uzun sürer. Bir çeşidin
geliştirilmesi yaklaşık 15 yıl sürer. O 15 yılın sonunda o emeklerin sahaya
yansıması için de bu tür faaliyetlerin olması gerekiyor. Biz de bunu gerek özel
sektörle gerek Tarım Bakanlığı teşkilatımızla yılda belki yüzlerce kez yapıyor
ve bu çeşitlerimizin, bu emeklerimizin sahaya yansıtılması için çaba sarf ediyoruz”
dedi.
“Ayşehanım”
yer fıstığı çeşidinin tanıtımı ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Dr.
Ayşe Nuran Çil ise, “Ayşehanım çeşidinin 2018’de tescil edilmesinden sonra Osmaniye’de
ikinci tarla günümüz. Çeşitlerin geliştirilip kavanozda kalması bizim için çok
üzücü bir şey, Ülke ekonomisi için bu çeşitlerin sahaya yansıması gerekiyor. Yerli
ve milli tohumculuğa önemli bir katkı sağlayan Ayşehanım çeşidinin giderek
üreticiden üreticiye tohumunun yayıldığını görüyoruz” diye konuştu.
Tarım
ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç ise, 2022 yılı itibariyle Osmaniye yer
fıstığının yaklaşık olarak 127 Bin Dekar alanda üretilmekte olduğunu ve bu yıl
yaklaşık 48 Bin Ton rekolte beklenildiğini ifade ederek, “Şu anda hasadını
yaptığımız Ayşe Hanım çeşidi hem milli bir çeşit olup, aynı zamanda
çiftçilerimizin ve sanayicilerimizin tercih ettiği bir çeşit haline gelmiştir” dedi.
KENDİ YER FISTIĞIMIZI ÜRETİYORUZ
Programda
konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, “Osmaniye’nin yer fıstığı hasadını yapıyoruz
fakat bugün çok önemli olan hususlardan biri “Ayşehanım” isimli kendi yerli
fıstığımızı üretmiş olmamız. Bildiğiniz üzere Osmaniye yer fıstığının başkenti.
Üretimde ikinciyiz ama Türkiye’deki işleme ve ihracatın %90’ı Osmaniye’mizde
gerçekleşmektedir. Osmaniye’de üretilen yer fıstığının lezzeti ve kalitesi
Türkiye’de en iyisi. Bu da iklimi ve toprak yapısından kaynaklanıyor” diye
konuştu.
Vali
Yılmaz, “350 tesiste 3500 aile bu alanda çalışıyor. Aynı zamanda Osmaniye
ekonomimize ve istihdama ciddi bir katkı sağlıyor. Yaklaşık 127 Bin dekar
alanda 48 Bin Ton bu sene ürün almayı bekliyoruz. Fiyatı da bu sene 25 liranın
üzerinde seyrediyor. Biz yer fıstığının ayrıca desteklenmesi hususunda Tarım ve
Orman Bakanlığımız nezdinde çalışıyoruz. Bu anlamda da çiftçilerimizi
desteklemeye, yanlarında olmaya her zaman devam ediyoruz. Yer fıstığının Ülke
ekonomisine, Osmaniye’mize katkısının artırılması için gayretlerimiz sürecek.
Bu yeni çeşidi Osmaniye’mize, çiftçilerimize kazandıran arkadaşlarımıza, bu
ürünün ekimini yapan çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların
ardından Vali Dr. Erdinç Yılmaz yer fıstığı hasadı yaptı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.