‘Bizim Mutfağımızda Önce İnsan Pişer’
"Bizim Mutfağımızda Önce İnsan Pişer" sloganıyla tanıtımı yapılan 7-9 Ekim tarihlerinde Afyonkarahisar’da düzenlenecek 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali’nin lansmanı Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın katılımıyla yapıldı....
Programda
ilk konuşmayı Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) Başkanı Hamza
Kalkan yaptı. Bu yıl büyük bir heyecanla ve özenle hazırlandıkları festivalin,
şehrimize hayırlı olmasını ve yoğun katılımla gerçekleşmesini temenni etti.
AFYONKARAHİSAR’A YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLAYACAĞIZ
Festivali
Afyonkarahisar’a ve zaferin 100. yılına yakışır şekilde gerçekleştirmek
istediklerini belirten Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “2019
yılı 31 Ekim tarihi itibariyle Gastronomi Şehri ilan edildikten sonra
UNESCO’nun bizden yerine getirmemizi istediği bazı şartlar vardı. 5 yılda
yapılması istenen tüm şartları neredeyse 3 yılda tamamladık. Covid 19 salgını
sürecinde festivalimizi 2021 yılına ertelemek zorunda kaldık. Geçtiğimiz yıl
dünyanın birçok noktasından ünlü şeflerin katıldığı, 15 ülke büyükelçisinin
misafir olarak katıldığı Uluslararası ölçekli bir festivali alnımızın akıyla
gerçekleştirdik” dedi.
RUHEN, MANEN BİR AÇLIK SÖZ KONUSU
Daha
sonra söz alan Vali Yiğitbaşı, konuşmada festivalin sloganına dikkat çekerek,
muhteşem bir iş ortaya çıkarıldığını söyledi. UNESCO’dan tescil alan Türkiye'de
3, dünyada 49 gastronomi Şehri bulunduğunu hatırlatan Vali Yiğitbaşı, “Festivalin
sloganı bizim ayırt edici özelliğimizi, şehrimizin aslında ne kadar çok
kıymeti, değeri bir arada barındırdığını gösteren çok özet bir slogan olmuş”
dedi.
Yiğitbaşı şöyle devam etti: “Bizim mutfağımızda sadece yemek değil insan da pişer. İnsanın pişmesi Kemal'e ermesi olgunlaşması anlamında önemlidir aslında. Bütün dünyanın ihtiyacı olan bir şeyi aslında vurguluyor. Gerçekten altı çizilmesi gereken bir şey diye düşünüyorum. Çünkü açlık sadece maddi anlamda bir açlık değildir. Şu an dünyadaki birçok probleme baktığımız zaman ruhen, manen bir açlık söz konusu. insanların karnı doyuyor ama gözü doymuyor ya da ruhu doymuyor. Belki bu yüzden birçok çatışma, birçok negatif olay cereyan ediyor. Kötülüğün bu kadar yükseldiğini görüyoruz.”
MUTFAKTA SADECE YEMEK PİŞMİYOR, İNSAN DA PİŞİYOR
Konuşmasında ailecek yenilen yemeklerin önemine değinen Vali Yiğitbaşı, “Ailece birlikte yemek yemenin ne kadar önemli olduğunu görmüş bulunmaktayız. Geçmişten bu yana ailelerimizin çocuklarımızın iletişim sorunu yaşadığını görüyoruz. Çocuklarımızla nasıl yakınlaşacağımızı, nasıl diyalog kuracağınızı bilemiyoruz. En azından akşam yemeklerini ailecek oturup beraber yiyelim. Ben görevim gereği ailece yemek yemekte şu an zorlanıyorum ama en azından haftada bir gün kahvaltıda ailecek beraber olmaya özen gösteriyoruz. Ailecek birlikte olmak bir masanın etrafında, gastronomi kültürü ile anneyle babayla çocuklarla o masa etrafında oturmanın aileyi birçok bağımlılıktan koruduğunu, insanların depresyona girmesini engellendiğini görüyoruz. Bu bizim kültürümüzün bir parçası. Onun için biz diyoruz ki mutfakta sadece yemek pişmiyor, insan da pişiyor. Aynı zamanda insanı pişmesi Kemal'e ermesi olgunlaşması bizi birbirimize bağlıyor” ifadelerini kullandı.
Toplantıya, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kübra
Teymur, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser,
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire
Burcu, Afyon Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Yönetim Kurulu Başkanı Sezer Küçükkurt,
STK temsilcileri, aşçılar ve davetliler katıldı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.