‘Yıldızlar Pusulamız Ufkumuz Aydınlık’;

‘Yıldızlar Pusulamız Ufkumuz Aydınlık’

Sivas Akıncılar Kaymakamlığı, ‘Yıldızlar Pusulamız Ufkumuz Aydınlık’ adıyla örnek bir projeye imza attı. Türk ve İslam tarihinde iz bırakmış şahsiyetlerin hayatı, özel olarak seçilen 5’er dakikalık videolarla öğrencilere izletiliyor....

Akıncılar Kaymakamı Tarık Safa Kahveci ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Şaban Balcı, Özel Kalem Müdürü Muharrem Gümüş ve Koruma Ömer Karadağ tarafından seçilen tarihi şahsiyetler ve olayların videoları öğrenciler tarafından sınıfta ilgiyle izlenirken, kısa videolarla merakları uyandırılan öğrenciler, uzun belgesellere yönlendiriliyor.

Okullardaki tüm akıllı tahtalara videolar yüklenirken 12 Eylül’de ilk ders zili ile birlikte başlatılan proje, eğitim öğretim yılı boyunca devam edecek. Akıncılar Kaymakamlığı, katma değeri yüksek olan projenin tüm materyallerini Valilik ve Kaymakamlıklarla da paylaşmaya hazır.

Resim

TOMRİS, METE HAN, İBNİ SİNA, FARABİ…

"Yıldızlar Pusulamız Ufkumuz Aydınlık" projesi kapsamında öğrencilere bugüne kadar; Teoman, Tomris Hatun, Mete Han, Attila, Bumin Kağan, Alp Er Tunga, İlteriş Kağan, Kül Tigin, Cabir Bin Hayyan, Harezmi, Fergani, Battal Gazi, Bişr El Hafi, Kindi, Razi, Farabi, Ali Bin Abbas, El Zehravi, Ebu’l Vefa El Buzcani, İbn-i Heysem, Gazneli Mahmud, Biruni, İbn-i Sina, Yusuf Has Hacib, Nizamü’l-Mülk, Alp Arslan, Dandanakan Savaşı ve Ömer Hayyam’ın tanıtım videoları izletildi.

Resim

HERŞEYİ BATIDAN ALMADIK, BURADAN GİTTİ

Kaymakam Tarık Safa Kahveci, projenin çıkış hikayesini şöyle aktardı: “Uzun zaman boyunca medeniyeti hep kendimizden uzakta aramış, kurtuluş reçetesinin kendi kimliğimizde yazılı olduğunu göz ardı etmiştik. Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun veciz ifadesiyle “Sanki her iyi şey Batıdan geldi, hayır her şey buradan gitti” sözlerini yeterince kavrayamamıştık. Yetersiz, kendine güvensiz, üretim için gayret göstermeyen bir nesil olmamız atalarımıza vefa borcumuzu ödememizi engelliyordu. Gönül coğrafyası sınırlarını aşan bu Aziz milletin evlatları olarak milli, manevi, kültürel, coğrafi yönden birlikte güçlendiğimiz tüm değerlerimizi tanımak ise Atamızın da işaret ettiği gibi ‘muhtaç olduğumuz kudreti damarlarımızdaki asil kanda bulmamızı’ sağlayacaktı.”


5’ER DAKİKALIK VİDEOLAR HAZIRLANDI

Kaymakam Kahveci, “Sıfırı bulan Harezmi’den Türk askeri teşkilatlanmasının temelini atan Metehan’a, robotik teknolojinin kurucusu El- Cezeri’den al bayrağımızı göklerde dalgalandıran Vecihi Hürkuş’a, gemileri karadan yürüten Fatih Sultan Mehmet Han’dan tarihin ilk kadın hükümdarı Tomris Hatun’a, Aşık Veysel’e, Safiye Ali’ye, Şerife Bacı’ya ve daha bizlerin tekamülünde önemli rol oynamış nice bilim insanlarımıza, komutanlarımıza ve sanat ehline varana değin 200’ü aşkın materyali okullarda öğrencilerimizin kullanımına sunduk. Yalnızca objektif bilgiler içermesine hassasiyet gösterdiğimiz projemizde Türk Tarih Kurumu, TRT, NTV ve çeşitli sosyal medya kanallarından yararlandık. Videoların kısa ve öz olmasına (ortalama 5’er dakikalık) azami hassasiyet gösterdik. Arşivimize uzun belgeseller de ekleyerek öğrencilerimizin boş derslerinde istifade etmesini istedik” bilgisini paylaştı.


AMAÇ MEDENİYETİN İZLERİNİ BU COĞRAFYADA BULDURMAK

Projenin birinci amacı, öğrencilere medeniyetin izlerini bu coğrafyada buldurarak, kendine güveni ve milli öz saygısı yüksek nesiller inşa edebilmek. İkincil amaç ise, genel kültürü yüksek; dünyamızın dünü, bugünü ve yarınını anlamlandırabilen bir nesil inşa ederek onları akranlarına karşı hayatta bir adım daha öne çıkarmak. Projenin üçüncül amacı da, televizyon, telefon ve diğer sosyal medyaya erişim araçlarında kendilerini yetiştirebilecekleri çok sayıda fırsatın da olduğunu göstermek.


ÖĞRENCİLERE ‘BÜYÜK OLAYLARIN KISA TARİHİ’ KİTABI DAĞITILDI

Proje hikayesinin başlangıç noktasını oluşturan ünlü tarihçi, TRT 3‘te 3 yarışma programıyla da bilinen Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün ‘Büyük Olayların Kısa Tarihi 1-2’ kitabı da Kaymakamlıkça, Gündüz’ün imzasıyla birlikte temin edilerek, projenin ikinci basamağı olarak, 12. sınıf öğrencilerine dağıtıldı.

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum