Geri dönüşüme ‘Atık Getirme Merkezi’ katkısı;

Geri dönüşüme ‘Atık Getirme Merkezi’ katkısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen “Sıfır Atık” projesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hibe desteğiyle Batman Belediyesi tarafından yapılan ‘1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'nin açılışı Vali Ekrem Canalp’in katılımıyla gerçekleştirildi....

Resim

Merkezin açılış törenine Vali Canalp’ın yanı sıra Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş ile kamu kurum yöneticileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Ekrem Canalp, Sıfır Atık projesinin, devlet olarak çevreye olan yaklaşımın net bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Vali Canalp, “Cumhurbaşkanımızın eşleri saygıdeğer hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Türkiye'de heyecanlı bir şekilde kamu kurumlarımızın özellikle de yerel yönetimlerin üstlenmiş olduğu esaslı bir projedir. Bu projeye esaslı destek veren bir belediye olarak bugün burada çevreyle ilgili yaklaşımımızı net bir şekilde ortaya koyan birinci sınıf atık getirme merkezimizin açılışını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Resim

ATIK GETİRME MERKEZİNİN KAZANIMLARI

Tesisin doğaya, çevreye, insan sağlığına ve ekonomiye sağlayacağı katkılara değinen Vali Canalp, “Şu anda Batman ilinde 3 bin 240 adet, atık kumbaramız var. Atıkların ayrıştırılarak toplanmasına imkân sağlayan atık kumbaramız var. Ayrıca Batman Belediyesi bünyesi içerisinde de 40 adet iç mekân atık toplama kutumuz var. Şehrin belli noktalarına 4 adet mobil atık getirme merkezi kurmuş durumdayız. 100 adet tekstil atık kutumuz şehrimizde hizmet veriyor. 5 adette pilmatik yerleştirilmiş durumda ve 20 adet de bayat ekmek kutusu kentimizin değişik yerlerine yerleştirmiş durumdadır. Bunların bize yıllık olarak sağlamış oldukları geri dönüşüm ne kadardır? Bir yılda 20 bin ton ambalaj katı geri dönüşüme tabi tutulmaktadır. Bunun karşılığı da 1.140 ağaçtır. 102 ton tekstil atığı geri dönüşme tabi tutulmaktadır. Bu da yaklaşık 1 milyon metreküpün üzerindeki suyun kirlenmekten kurtarılması demektir. 668 ton lastik geri toplanıp ekonomiye kazandırılıyor. Bu da 443 ton karbondioksitin atmosfere salınımının önüne geçilmesi anlamına gelmektedir. Yine okullarımıza yerleştirmiş olduğumuz değişik yerlere yerleştirmiş olduğumuz ve öğrencilerimize bilinç sağlasın diye Pilmatiklerin de pil otomatlarının da yıl içerisinde toplam 61 bin 623 adet atık pil toplanmıştır ve 247 bin metreküp toprağın da bu şekilde kirlenmesinin de önüne geçilmiştir. Sıfır atık çalışmaları çerçevesinde 13 bin litre Atık Bitkisel Yağ geri dönüşüme gönderilerek yaklaşık 1 milyon m3 suyun kirletilmesi önlenmiştir” dedi.


“MAVİ YEŞİL BATMAN PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Vali Canalp şöyle devam etti: "İstiklal Parkı’nın başlangıcında yer alan köprünün olduğu bölgenin hem alt kısmında hem de yolun karşı tarafında; bir tarafından belediye, diğer tarafını da İl Özel İdaremiz üstlenecek. Mavi Yeşil Batman projesini hayata geçireceğiz. Batman çayının kenarında Batmanlıların güzel nefes alacağı yaşam alanlarını beraberce inşa edeceğiz. 2017 yılından bu yana Batman'daki yeşil alan miktarımızı iki katına yakın miktarda arttırmış durumdayız. Yine yeşil yürüyüş yolumuzu tamamladık. Katı atık entegre tesisimizin ilaveleriyle beraber yani şu anda 287 dönüm ilave araziyi de bu alana katmak suretiyle Batman’ın ileride artan nüfusunun da katı atık düzenli bertarafını sağlayacak. Nüfus ne kadar artarsa artsın, değişik lot’lar halinde ilerleyen dönem içerisinde de çevreyi kirletmeden atıkların bertaraf edilmesine imkân sağlayacak bir sistematiği de önümüze koymuş olduk.”

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum