"Selçuklu başkenti Konya, ilmin cazibe merkezi oldu";

"Selçuklu başkenti Konya, ilmin cazibe merkezi oldu"

Konya Valisi Vahdettin Özkan, "Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi” panelinde konuştu. Projenin çok önemli olduğunu belirten Vali Özkan, "Selçuklu sultanlarının ilimle, irfanla yoğrulmuş olmaları nedeniyle Selçuklu başkenti Konya, ilminin cazibe merkezi olmuştur" dedi....


Konya Valiliği himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından tamamlanan, “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi” (Tasnif, Techiz, Tekfin, Tedfini ile Adli Bilimler, Osteoarkeolojik İnceleme, Yeniden Yüzlendirme, 3D, Uygulamalı Heykeltraşlık, Sergileme) projesinin sonuçlarını değerlendirmek amacıyla Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü katkılarıyla panel düzenlendi.


TANITIM FİLMİ İZLENDİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan panelde İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar proje sunumunu gerçekleştirdi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı/Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şerafettin Demirci’nin Selçuklu Sultanlarının Kimliklendirilmesi Çalışması ve projenin Adli Tıp Bilimi açısından önemini anlatması ile devam eden panelde Selçuklu Sultanları tanıtım filmi izlendi.


"DERİN VE ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA"

“Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi”nin önemine değinen Vali Vahdettin Özkan, "Selçuklu ve Türk İslam medeniyetinin anlaşılması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde çok önemli derinlikli ve özellikli bir çalışmayı hep beraber müşahede ediyoruz. Bu vesileyle katkısı olan herkese teşekkür ederiz. Bu projenin başlangıcından günümüze kadar devlet yetkililerimiz, mahalli idarelerimiz ve akademik çevrelerin işbirliğiyle kapsamlı bir çalışma ortaya koyuldu. Dünya tarihine ve medeniyet tarihine baktığımız zaman hikmetin odaklandığı yerler o hikmete önem veren hükümetlerde ortaya çıkıyor. Selçuklu Sultanlarının ilimle, irfanla yoğrulmuş olmaları nedeniyle Selçuklu Başkenti Konya, ilminin cazibe merkezi olmuştur. Mevlânâ misal zatların Konya’ya teşrifi ve dünyanın her tarafındaki ilim ve iyiliğin buraya aktığını görüyoruz" dedi.


"SİLİKON HEYKELLER OLUŞTURULDU"

Selçuklu Sultanlarının daha iyi tanınması amacıyla, sultanların bilimsel çalışmalarla yüz ve beden gerçekliklerine uygun olarak silikon heykellerinin oluşturulduğunu ifade eden Vali Özkan, "Tarih şuuru, milli değerlerin muhafazası ve bunun şekillendirmiş olduğu ilişkiler düzeninin tanzim edilmesi önemli. Manevi ve milli değerler; toplumların, milletlerin ve devletlerin harcıdır. Bireysel gelişimimiz, şehir, ülke, millet ve devlet olarak dünyadaki rekabet gücümüzün artırılması bu anlayışın bu tarih şuurunun anlaşılması ve gelecek nesillere aktarılması ile oluyor. Bu projeyle çok yönlü çalışmalar ortaya koyulmuştur. Şehrimizde özellikle medeniyet değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması yönünde çok önemli bir dayanışma var. Selçuklu Sultanlarımızın manevi huzurunda tanzimle eğiliyoruz" şeklinde konuştu.


Panelin ardından Vali Özkan, Bakan Yardımcısı Alpaslan ve protokol üyeleri, Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi ve Selçuklu Sikkeleri Sergisi'ni ziyaret ettiler.

Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum