"Mersin, dünyanın en verimli topraklarına sahip";

"Mersin, dünyanın en verimli topraklarına sahip"

"Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası” Temalı Turunçgil Çalıştayı'na katılan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Mersin, Çukurova’mız dünyanın en verimli topraklarına sahiptir. Burada yetişmeyen ürün yok" dedi....

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın himaye ve destekleri ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda; AKİB, MTSO, Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Turunçgil Konseyi’nin iş birliğinde “Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası” Temalı Turunçgil Çalıştayı düzenlendi.  Çalıştaya; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, AKİB Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, ziraat odalarının, meslek odalarının kooperatiflerin ve birliklerin temsilcileri, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.

"YAŞAM DEVAM ETTİĞİ SÜRECE VAR OLACAK"

 Çalıştayın açılış programında konuşan Vali Pehlivan, "Tarım, her günümüzde, her anımızda var olan, var olması gereken bir olgudur, hayat devam ettiği sürece, dünyada yaşam devam ettiği sürece de var olacaktır. Tabii bu sektörün önemini ifade etmek bunun farkında olmak işin bir boyutu, bununla birlikte önemine uygun adımları atmak, bu öneme uygun şekilde geleceği planlamak da bir diğer önemli husustur. Tarımda insanoğlu, ilk insandan bugüne kadar özellikle de geleneksel metotlarla bu sektörü bir şekilde ayakta tutmuştur. Geleneksel tarımda belli başlı hususlardan bahsederken artık çok daha değişik alt başlıklardan bahsediyoruz. Tarımda artık yapay zekadan, akıllı, iyi tarım uygulamalarından, AR-GE ve dijitalleşmeden bahsediyoruz. Bir dönem ekstansif tarımdan entansif tarıma geçişten bahsederken artık bilgisayar teknolojilerinden bilişim teknolojisi üzerinden tarımda nasıl faydalanırız bundan bahsediyoruz. Tarım sektörüne birçok yeni kavram dahil olmuştur" diye konuştu.

"İLİMİZ BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR"

Vali Pehlivan, "Mersin'in yüzölçümü 1.585.300 hektar olup 328.401 hektarlık tarım alanı mevcuttur. İlimiz, toplam 1.661.486 ton narenciye üretimi ile Türkiye’de 2. sıradadır. Muz, çilek, limon, yenidünya, erik, nektarin, şeftali, kabak, taze bakla üretiminde Mersin 1. sırada yer almaktadır. Badem, keçiboynuzu, patlıcan, salatalık, greyfurt, kayısı, avokado, nar, üzüm, pırasa, soya fasulyesi üretiminde ilimiz 2. sıradadır.  Mersin'in tarım sektörünün gayri safi milli hasılaya katkısı 2004 yılında 2,7 milyar TL iken 2023 yılında 88,2 milyar TL’ye yükselmiştir. 2023 yıl sonu itibariyle ilimizin bitkisel üretim değeri 76,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yıl sonu itibariyle ilimizin hayvansal üretim değeri 11,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yıl sonu itibariyle ilimizin su ürünleri üretim değeri 29,6 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu çalıştaylar vesilesiyle ‘Turunçgil Yol Haritasını Çizme’ özel başlığında tarımın genel anlamda değerlendirilmesini yapmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.


 "PLANLI YETİŞTİRMELİYİZ"

Çok bereketli topraklara sahip olduklarını ifade eden Vali Pehlivan, "Şu anda içinde bulunduğumuz Mersinimiz, yanı başında Adana'mız, Çukurova’mız dünyanın en verimli topraklarına sahiptir. Burada yetişmeyen ürün yok. Bu bir avantajdır evet ama bu her yetişen ürünü planlı bir şekilde yetiştirmeliyiz ki yıldan yıla veya arz-talep dengesini sağlama, ‘ne oldu ne olacak’ telaşı içerisine girmeyelim. Bu çalıştaydaki oturumlarda ortaya konulacak fikirler ve sonucunda yapılacak, yayınlanacak olan bildirgenin önemli, faydalı neticelere vesile olacağına inanıyoruz. Çalıştayımızın başta turunçgil üretimi, planlaması, geleceği olmak üzere tarım, tarımsal üretim, tarımsal gelişim sürecine hayırlı ve başarılı katkılar yapmasını temenni ediyorum" dedi.

Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum