"Maveraünnehir ve Horasan ilim, kültür ve sanat havzasıdır";

"Maveraünnehir ve Horasan ilim, kültür ve sanat havzasıdır"

Mâverâünnehir temasıyla düzenlenen VII. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu'na katılan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, "Maveraünnehir ve Horasan ilim, kültür ve sanat havzasıdır" dedi....

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından, 17-18 Mayıs tarihlerinde "Mâverâünnehir" temasıyla VII. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Vali Meftun Dallı da katıldı.

"KIYMETLİ ALİMLERİ KAZANDIRDI"

Programda konuşma yapan Vali Dallı, "Maveraünnehir, İslam ve Türk tarihinde, iki nehir arasında yer alan bir bölgeden, bir coğrafya parçasından öte bir yerdir. Maveraünnehir ve Horasan, her biri başlıbaşına bir ilim merkezi olan şehirleriyle, buralarda yetişip dünyanın dört bir yanına ışık salan âlimleriyle, şairleriyle, gönül erleriyle, bizim inancımızın en ince, en güzel, en ihtişamlı, en mehabetli hâliyle mayalandığı, tezahür ettiği ve zirveye çıktığı ilim, kültür ve sanat havzasıdır.  Buhara, Semerkand, Taşkent, Merv, Belh gibi şehirler, yetiştirdikleri İmam-ı Buharî, Yusuf-i Hemedanî, Ahmed Yesevî, Emîr Sultan gibi pek çok zirve şahsiyetlerle, muhayyilemizde ve gönlümüzde adeta mukaddes beldelerdir. Bu beldeler, İslami ilimlerin lider, kaynak ve sembol isimlerinin yanında, pozitif ve sosyal ilimlerde temayüz etmiş, İslam ve Batı âlemine asırlarca rehberlik eden İbn-i Sina gibi kıymetli alimleri ve eserlerini de insanlığa kazandırmıştır. Bu zengin tarihî mirasın, günümüz bilim ve kültür dünyasına olan katkılarını keşfetmek, anlamak ve anlamlandırmak amacıyla düzenlenen Mâverâünnehir temalı sempozyuma emeği geçen herkese ve tebliğ sunan değerli akademisyenlere çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum