Edirne'de yaşanan kuraklık nehirleri vurdu
Meriç Elektrik Santrali'nde inceleme yapan Edirne Valisi Yunus Sezer, "Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle nehir suyu bazı bölgelerde azalıyor. Buradaki suyun tutulması ile aşağılara az su gitmesi söz konusu değil. Mevcut nehirden ne akıyorsa aşağıya aynısı gidiyor, bir damla su burada kalmıyor" dedi....
"KURAKLIK BU YIL ERKEN BAŞLADI"
Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri üzerine kurulan ve kentte enerji üretimi sağlamak için kurulan Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali'nde incelemelerde bulundu. Üreticilerin Meriç Nehri’nden sulama yapmaları için çalışma yürüttüklerini ifade eden Vali Sezer, "Meriç Nehrinde şu an 44 metreküp/saniye su var, bu aşağılara inildiği zaman 24 metreküp/saniyeye kadar düşüyor. Havaların sıcak gitmesiyle beraber Tunca Nehri'nde kuraklık yaşanıyor. Daha önceki yıllarda Ağustos sonuna doğru başlayan kuraklık maalesef bu sene yeterince yağış olmaması nedeniyle erken başladı. Haziran'ın 15'inden itibaren kuraklığı ciddi anlamda hissediyoruz. Tunca Nehrinde kooperatiflerimizde dönüşümlü kullanıma geçtik. İki gün önce İpsala bölgesinde incelemelerde bulunduk ve sulama kooperatiflerimizle bir araya geldik. Öncelikle Keşan bölgesinde çeltik arazilerinde yapılan sulamalardan artan ve denize akan suyu bir kanal vasıtasıyla İpsala bölgesine deşarj ediyoruz. Çakmak Barajından, Ergene Nehrine su basılıyordu, su debisinin düşmesi nedeniyle Meriç Nehrinde suyun yatağı değişmişti burada yapılan çalışmalarla bu sıkıntıyı aşacağız. Bulgaristan makamları ile su bırakılması konusunda Tarım Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlıklarımız görüşmelerini sürdürüyor" ifadelerini kullandı.
"ZOR BİR SÜREÇ"
Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle nehir suyunun bazı bölgelerde azaldığını dile getiren Vali Sezer, santralin saçaklarında tutulan suların doğrudan kesintisiz bir şekilde aşağıya aktarıldığını söyledi. Vali Sezer, “Buradaki suyun tutulması ile aşağılara az su gitmesi söz konusu değil. Burada bir suyun tutulması söz konusu değil, burası bir baraj değil ve su tutulması söz konusu değil. Mevcut nehirden ne akıyorsa aşağıya aynısı gidiyor, bir damla su burada kalmıyor. Burada 2,5 milyon metreküp su var, bu suyu da can suyu olması için zor durumda kalınması durumunda bırakacağız. Bu süreç zor bir süreç, gece gündüz çiftçilerimizle, kooperatif ve birliklerimizle yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.