"Keşke Evliya Çelebi, bu mağarayı görseydi";

"Keşke Evliya Çelebi, bu mağarayı görseydi"

Ayancık İnaltı Mağarası'nı gezen Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, "Evliya Çelebi, İnaltı Mağara'sını keşke görseydi, onun anlatımıyla mağaramızın tasvirini okumak isterdim. İnaltı Mağarası, mistik ve gizemli görüntüsü ile gelen ziyaretçilerini büyülüyor" dedi....

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdür Yardımcısı Rıfat Erdal ve İnaltı Köyü Muhtarı Adnan Keskin ile birlikte  Ayancık İnaltı Mağarası'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

"DERSİMİZE ÇALIŞACAĞIZ"

Vali Özarslan, "Evliya Çelebi İnaltı Mağara'sını keşke görseydi, onun anlatımıyla mağaramızın tasvirini okumak  isterdim. İnaltı Mağarası, mistik ve gizemli görüntüsü ile gelen ziyaretçilerini büyülemekte.... Sinop'a gelip de görmemek olmaz. İnaltı Mağarası, gerek mağara içi damlataşları özelliği, gerekse doğal çevresinin güzelliği ile bir doğa harikası. Uzunluğu 658 m ve özelikle de 20 metreyi aşan tavan yüksekliğiyle mağara liginde biricik. Bugün, Doğu Koruma ve Milli Parklar 10.Bölge Müdür Yardımcımız Rıfat Erdal ile birlikte İnaltı Mağara'sında incelemelerde bulunduk. Mağara ziyaretçilerinin ve köy muhtarımızın görüş ve önerilerini aldık. Eksikliklerimizi biliyoruz, dersimize çalışacağız" diye konuştu.

75 MİLYON YAŞINDA

Ayancık İnaltı Mağarası; Kireçtaşı-şeyl, kumtaşı kontağında gelişen İnaltı Mağarası, yatay uzanımlı fosil bir mağaradır. Doğu, batı yönünde büyük bir s çizerek uzanan mağaranın giriş ağzı ve gerisindeki salon belirgin bir fay üzerinde oluşmuştur. Bu nedenle tavan yüksekliği 20 metreden fazladır, genişliği ise; 18 metredir. Giriş salonu, boyu 125m. tavan yüksekliği 6-22m, genişliği 7-13 metreler arasında değişen düzgün bir galeriye açılır. Jeolojik incelemeler sonucunda İnaltı Mağarasının 75 milyon yaşında genç bir mağara olduğu tespit edilmiştir.

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum