"Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin dünyaya açılan kapısıdır"
İl Ekonomi Toplantısı'nda konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Samsun; Karadeniz Bölgesi’nin dünyaya açılan kapısı konumundaki en büyük kentidir. Samsun'u çok daha müreffeh ve çok daha yaşanabilir bir şehir yapma yolunda önemli adımlar atacağız" dedi....
Kentin ekonomik durumunu kapsamlı bir şekilde değerlendirmek ve sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkararak, ekonomik geleceğine hep birlikte yön vermek hedefiyle İl Ekonomi Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Orhan Tavlı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Melih Perçin, TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüb Güler, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, ilçe Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsalarının başkanları, meslek odalarının başkanları, Samsun iş dünyasının mensupları, sanayiciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
"BEREKETLİ OVALARIMIZ VAR"
Toplantıda konuşan Vali Tavlı, "İlimizin ekonomik hayatına yön veren, istihdam sağlayan ve üreten siz kıymetli katılımcılarımızın katkı ve destekleriyle Samsun'umuzu çok daha müreffeh ve çok daha yaşanabilir bir şehir yapma yolunda hep birlikte önemli adımlar atacağımıza yürekten inanıyorum. Karadeniz Bölgesi’nin dünyaya açılan kapısı konumundaki en büyük kenti olan Samsun’umuzun sahip olduğu tüm avantajları ve sunduğu tüm imkanlarıyla çok güçlü bir sanayi, eğitim, tarım, ticaret, spor, sağlık ve turizm altyapısı bulunmaktadır. Şehrimizin, tarihi ve kültürel değerleri, iklim şartlarının getirdiği doğa harikası güzellikleri, turizm alternatifleri, jeopolitik konumu, Anadolu’nun çok sayıda ilinin kıymetli topraklarını Samsun’da doğal bir ortamda harmanlayan Yeşilırmak ve Kızılırmak’ın beslediği bol ürün çeşitliliğine sahip bereketli Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovaları gibi tarıma elverişli alanlarıyla çok çeşitli tarımsal üretime olanak sağlaması, bir taraftan da tabi ovaların içerisinde Karadeniz’i de saymamız lazım çünkü balıkçılık sektöründe önemli bir ovamız da Karadeniz’imiz, geniş ulaşım imkanları, uluslararası düzeyde üretim ve satış yapan firmalarının bulunması, teknoloji altyapısı gibi güçlü yönleri ve fırsatlarıyla ekonomik ve sosyal anlamda gelişmeye de açık bir potansiyeli bulunmaktadır" dedi.
"EĞİTİM ŞEHRİYİZ"
Samsun'un bir eğitim şehri olduğunu ifade eden Vali Tavlı, "Evlatlarımızın çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip bireyler olarak yetişmesi için yapılan okullarımız var. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz de toplam 2 milyar TL’lik projeyi 2024 yılı içerisinde başlattı ve bu projeler de devam etmekte. Bir taraftan Ondokuz Mayıs Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ve 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında tam kapasite hizmet vermeye başlayan yaklaşık 5 bin kişilik öğrenci yurdumuz da üniversite öğrencilerimiz için ev konforunda yurt imkanı sağlanmakta. Samsun’un tarihi, doğal ve turistik zenginliklerini daha da ön plana çıkarmak ve şehrimizi bir turizm merkezi haline getirmek için hep birlikte, bütün bir şehir yoğun çaba sarf etmekte. Hepinizin bildiği gibi 13 Mart’ta şehrimizin turizmine lokomotiflik yapacak Samsun Müzesi’nin açılışını yaptık. Devamında da Samsun Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına alındı. Her yıl Haziran ayında 9 gün boyunca bu etkinlik şehrimizde yapılacak. Bir taraftan Samsun eğitim ve turizm şehri olmasının yanında bereketli toprakları ve iklimiyle öne çıkan tarımın merkezi bir kent. Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovalarımız gibi tarımsal üretimde öne çıkan ovalarımız var. Ve Karadeniz de denizcilikte cömert bir ova olarak ilimizin balıkçılık sektörünü desteklemektedir" şeklinde konuştu.
"SAMSUN ÜRETİMDE ÜST SIRALARDA"
Samsun'un kenevir, fındık, kivi, çeltik, karnabahar ve sebze üretiminde de üst sıralarda yer aldığını belirten Vali Tavlı, "Bereketli topraklar tarımsal üretimdeki verimi ve başarı grafiğimizi daha da yukarılara taşımakta, modern tarım uygulamalarına yatkın olan bölgemizin çiftçisi de kaliteli ve organik doğal ürünlerin üretilmesine katkıda bulunmakta. Doğanın bize sunmuş olduğu imkanları teknolojiyle de buluşturmamız gerekiyor. Bafra’mızda son teknoloji modern seralarda üretim yapacak üreticileri bir araya getirerek endüstriyel tarımı geliştirmek ve istihdamı artırmak amacıyla kurulan Bafra Tarıma Dayalı İhtisas (SERA) OSB’mizin bitkisel üretim parsellerinde sebze, süs bitkileri, fide yetiştiriciliği gibi üretim desenleri oluşturulmaktadır. Bugün burada alınacak kararlarla, daha rekabetçi, daha üretken; ekonomisiyle, teknolojisiyle ve insan kaynağıyla örnek gösterilen bir Samsun'u hep birlikte, inançla ve kararlılıkla inşa etme yolunda emin adımlarla ilerleyeceğimize yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.