İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, sokak hayvanlarıyla ilgili net konuştu;

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, sokak hayvanlarıyla ilgili net konuştu

Sivas Valiliği himayelerinde hizmete giren Meraküm Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde inceleme yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, "Sahipsiz köpek sorunu polemik konusu değil, bir güvenlik konusudur. Sokakta hayvan istemiyoruz. Seven varsa baş göz üstüne. Çok istiyorlarsa sahiplenecekler" dedi....

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Sivas'a gitti. Karayolu ile Sivas'a gelen Turan, Bölge Trafik önünde Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, MHP Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek, Belediye Başkanı Adem Uzun ve il protokolü tarafından karşılandı. Turan, ilk olarak Sivas Valiliği himayelerinde hizmete giren Meraküm Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret etti. Merkezde incelemelerde bulunan Turan, sokak hayvanlarına güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir yuva sağlamak için kurulun merkezin işleyişi hakkında yetkililerden bilgi aldı.

POLİSLERLE BİR ARAYA GELDİ

Ziyaretlerine Özel Harekat Şube Müdürlüğü ile devam eden İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, vatanın huzur ve güvenliği için gece gündüz demeden görev yapan kahraman özel harekat polisleriyle bir araya geldi. Ziyaret sırasında emniyet teşkilatının fedakâr mensuplarına başarı dileklerini ileten Turan, özverili çalışmalarından dolayı tüm emniyet güçlerine teşekkür etti.

"100 YIL ÖNCE BU SORUNLAR YOKTU"

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, daha sonra Sivas Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Şimşek ve il protokolü tarafından karşılanan Turan, Valilik Şeref Defteri'ni imzalayarak anı fotoğrafı çektirdi. Valilik ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Bülent Turan, TBMM'nin açılışının 105. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı. Her yeni sürecin yeni sorunları beraberinde getirdiğini söyleyen Turan, "Bundan 100 yıl önce siber güvenlik diye bir sorunumuz yoktu, sentetik uyuşturucu diye bir gündemimiz yoktu, bu topraklarda sahipsiz sokak hayvanları diye bir ifade yoktu ama maalesef bugün var" diye konuştu.

"SOKAKTAKİ RİSKİ AZALTMAK İSTİYORUZ"

Kayseri'de 72 yaşında bir kişinin, Şanlıurfa'da bir üniversite öğrencisinin sahipsiz sokak köpeklerinin saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Turan, her sorunun önemli olduğunu ve sorunları çözmek için mesai harcadıklarını belirtti. Turan, sahipsiz köpek sorununun polemik konusu olmadığını, bir güvenlik konusu olduğunu ifade etti. Yürüklükteki kanunun eksiksiz uygulanacağına dikkati çeken Turan, "Hangi birimin, hangi idari amirin ne görevi varsa takibini yapmak hepimizin görevidir. Vatandaşlarımızın çok emin şekilde sokaklarda olmasını sağlayacağız. Sokak güvenliği esastır, risk nereden gelirse gelsin terörden, trafikten, sokağa davet eylemlerinden, hayvanlardan gelsin hiç önemli değil, sokaktaki riski azaltmak istiyoruz. Yaşlımız camiye emin adımlarla, gencimiz okula çok güvenli, teyzemiz pazarına çok rahat gitmeli" şeklinde konuştu.


"ÇOK İSTİYORLARSA SAHİPLECEKLER"

Turan, sokak hayvanları konusunda eski kanunun "yakala, kısırlaştır, bırak" formülünü hayata geçirdiğini anımsatarak, yeni kanunun "yakala, rehabilite et, sahiplendir" formülünü hayata geçirdiğini dile getirdi. Sokakta hayvan istemediklerini vurgulayan Turan, "Seven varsa baş göz üstüne. Onların yerleri belli, o göreve omuz verecek, o sevgisini o alanlarda gösterecek. Çok istiyorlarsa sahiplenecekler. Konunun asıl sorumlusu belediye başkanlarımız, kanun belediyelerimize büyük görevler veriyor. Binde 5 bütçe ayrılması gibi, yoksa barınak yapılması gibi, varsa büyütülmesi ve toplanması gibi yeni görevler veriyor. Hep beraber bu konuya omuz vereceğiz, masrafsız, az beton, tel örgüler, geçici barınma merkezleri yaparak belediyelerimize katkı sağlayacağız. Sokaklarda hayvan olmamasını beraber temin edeceğiz. Hayvanlara eziyet haramdır, kanunlarımızda suçtur. Hiçbir canlıya eziyete izin vermeyeceğiz" dedi.


SİVAS'TA 30 BİN KÖPEK VAR

Sivas’taki Meraküm Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne yem makinesi alındığını belirten Turan, ekmeklerin ve atık yiyeceklerin israf edilmeden burada sokak hayvanlarına mamaya dönüştürülmesi için herkesten destek istedi. Kentteki sokak hayvanları konusunda da bilgiler paylaşan Turan, "Sivas'ta ortalama 30 bin köpek var. Bunun yaklaşık 10 bini sahipli, gerisi sahipsiz. Geçen sene Sivas'ta 24 ısırılma vakası yaşandı, Allah korusun daha ötesi olabilirdi ama biz hiçbir risk istemiyoruz. Sivas'a 20 kilometre ötede yapılan Kangal Köpeği Üretim Merkezi vardı. Bu merkezde kullanılmayan binalarımız var, kullanılmayan bazı yerlerimiz var, bunları değerlendiriyoruz. Orayı daha da büyüterek 77 dönüm gibi bir yeri valiliğimize tahsis ederek orada tüm Sivas'taki hayvanlarının toplanmasını sağlayacağız. Belediyemizin 27 dönümlük bir yeri var buraya ilave yerler yapacak. Belediyemiz ildeki köpekleri toparlayacak, valiliğimiz tüm şehrin sokak hayvanlarını toparlayacak. Sivas sokaklarının güvende olmasını talep ediyoruz. Bu konuda özel yer açmak isteyen varsa valiliğimiz destek verecek. Sürece katkı sağlamak isteyen varsa valiliğimiz onlarla irtibata geçecek. Valiliğimiz öncülüğünde tüm belediyelerimizin üye olduğu bir birlik kurulması çalışması başlatıldı. Birlik kurulduğunda Sivas'ın tüm belediyeleri, özel idarenin tüm kurumları beraberce bu işi yürütecekler. Kısa bir süre içerisinde Sivas'ımızda sokak köpeği diye bir sorunun kalmadığını, köpeklerin ya barınakta ya evde olacağını ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum