
Kaymakam Korkutata eşsiz Gazipaşa muzunun sırrını verdi
Antalya Gazipaşa Kaymakamı Selami Korkutata, ilçenin muz üretimindeki konumuna dikkat çekerek, “Gazipaşa muzu, Toros Dağları’nın sağladığı doğal mikroklimanın bir mucizesidir” dedi....
Kaymakam Korkutata sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Toros Dağları’nın denize paralel uzanarak oluşturduğu özel mikroklima sayesinde Gazipaşa’nın, Türkiye'de açıkta muz yetiştiriciliğinin nadiren yapılabildiği alanlardan biri olduğunu belirterek, ''Bu özel iklim, yıl boyunca ortalama 15 derecenin altına düşmeyen sıcaklık ve yüzde 65’in üzerindeki nem oranı ile tropikal iklim kuşağını aratmayan bir ortam yaratır'' dedi.
AÇIKTA MUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖNE ÇIKIYOR
Açık alanda yetiştirilen muzun, serada yetiştirilen muza kıyasla birçok avantaja sahip olduğunu vurgulayan Korkutata, şu ifadelere yer verdi:
''Fotosentetik Aktivite: Açıkta yetişen muzlar, doğal ışık spektrumundan maksimum yarar sağladığı için daha güçlü bir fotosentez süreci geçirir.
Aroma ve Tat Profili: Güneş ışığına ve rüzgâra daha fazla maruz kalan açık muz, daha yoğun bir aroma ve dengeli şeker-asit oranı geliştirir.
Dayanıklılık: Açık alanda büyüyen muz bitkileri, çevresel stres faktörlerine karşı daha dayanıklı hale gelir; bu da doğal seleksiyonu tetikler.''
12 BİN DEKAR ALANDA MUZ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Gazipaşa’da bugün itibarıyla 3 bin dekar açık alanda ve 9 bin dekar kapalı (sera) alanda olmak üzere toplam 12 bin dekar alanda muz üretimi gerçekleştiriliyor. İlçenin tarımsal üretimdeki bu potansiyeli, bölge ekonomisine ve istihdama da önemli katkılar sunuyor.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.