Kaymakamın büyük başarısı: Nemrut’un eteğinde gastronomi zirvesi!;

Kaymakamın büyük başarısı: Nemrut’un eteğinde gastronomi zirvesi!

Şanlıurfa Halfeti Kaymakamı iken Eylül 2021’de Kahta Kaymakamlığı görevine başlayan Bingöllü Selami Korkutata, bir yılı doldurmadan ilçede büyük işlere imza attı. Halkla kurduğu yakın diyalog sayesinde kısa sürede sevilen Kaymakam, yörenin kültürünü tanıtmak ve ekonomisine katkı sağlamak için ses getiren etkinlikler düzenledi....

Peş peşe düzenlediği ‘Badem Çiçeği Festivali’ ve ‘Su Sporları Festivali’ ile yöreye ilgiyi artırmayı başaran Korkutata, Nemrut Gastronomi Buluşmaları’ndaki organizasyon ile başarısını taçlandırdı. Kaymakam, Nemrut ile adı anılan ilçenin ismini dünya ve Türkiye kamuoyu gündemine, Nemrut’un yanına gastronomiyi de ekleyerek, tekrar getirdi. Etkinlik boyunca ülkenin önde gelen televizyon kanalları ve gazeteleri Kahta’nın haberlerini yaparken, sosyal medyada da ilçenin tanıtımına büyük katkı sağlandı.

Kâhta Kaymakamı Selami Korkutata, ilçede düzenlenen etkinliklere, yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin katılmasından dolayı çok memnun. Kültürlerin buluşmasına ev sahipliği yaptıklarını ve Adıyaman'ın tarihi, kültürü ve turizmiyle dikkat çektiğini hatırlatan Kaymakam, festivallerle ülkenin farklı yerlerinden on binlerce kişinin buluşmasından ilçe adına büyük bir sevinç yaşıyor. Korkutata, dünyanın 8. harikası Nemrut Dağı'nın zirvesindeki devasa heykellerin yanında gerçekleştirilen etkinliklerle bölgenin tanıtımına katkı sağlandığını vurguluyor.

DAHA GÜZELLERİNİ YAPACAĞIZ

Gastronomi Buluşmaları ile kaybolmaya yüz tutan yöresel yemekleri hatırlattıklarını ve kayda aldıklarını anlatan Kaymakam, bölgedeki turizm alt yapısını güçlendirip turizm pazarında ilçenin daha fazla yer almasını istiyor. Kaymakam Korkutata, “İlerleyen dönemlerde bu festivallerin daha güzellerini yapacağız. Kültür ve medeniyetlerin kavşak noktası olan ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kâhta’nın turizm potansiyelini daha da büyütecek, ilçemize olan ilgiyi daha da güçlendirecek çalışmalara imza atacağız” diyor.


EN BÜYÜK AÇIK HAVA MÜZESİ
Adıyaman Valiliği Kahta Kaymakamlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Oses Çiğköfte işbirliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Nemrut Gastronomi Buluşmaları’, Lübnan'dan Barbara Massaad, İran'dan Parisa Kalantari, İtalya'dan Michelangelo de Lauretis ve Massimiliano Catena ile ülkemizin önemli şefleri Ahmet Güzelyağdöken ile Sait Önder'in yaptıkları atölyeler ile başladı. Festival için kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, "en büyük açık hava müzesi" Nemrut Dağı'na çıkıp güneşin doğuşu ve batışına tanıklık etti.
 
CENDERE KÖPRÜSÜ’NDE ZARA RÜZGÂRI
2500 yıla yaklaşan tarihiyle göz kamaştıran Cendere Köprüsü, karşılama alanında Elvan Özkavruk ve Jovita Sakalauskaite'nin "Commagene Table" sergisi açıldı. Asırlara meydan okuyan görkemiyle kendine hayran bırakan Cendere Köprüsü’nün hemen yanı başında kurulan platformda sahne alan ünlü sanatçı Zara da on binlerce kişiye konser verdi. Yaklaşık 2 saat süren konserde Zara'nın seslendirdiği eserlere müzikseverler büyük coşkuyla eşlik etti.
Zara’dan Muhteşem Konser


CENDERE ÇAYI’NDA ÇOBAN ISLATMA RİTÜELİ
Festivalin ikinci gününde Nemrut Dağı zirvesinde Ümit Deniz Kızılkaya'nın gündoğumu resitalinin ardından, Kahta'da bir bereket ritüeli olarak bir çoban Cendere Çayı'nda ıslatıldı. Geçmiş dönemlerin kuraklık zamanlarında bereket getirmesi inancıyla çobanların Cendere Çayı’na itilip ıslatılması ile yapılan ritüelde çoban ıslatılınca yöre halkı da dua edermiş. Restorasyonu tamamlanan tarihi Kahta Kalesi'nde yapılan yemek sunumlarında ise meyir çorbası, pirpirim cacığı, sarımsaklı pilav, hitap, yarpuzlu köfte gibi Adıyaman'a özgü lezzetler tanıtıldı.
 
TARİFLER METAVERSE ÜZERİNDE YAYINLANDI
Festival kapsamında yapılan yemeklerin tarifleri de metaverse üzerinde NFT olarak yayımlandı. Nemrut Gastronomi Buluşmaları’na katkı vermekten memnuniyet duyduklarını belirten OSES Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar da, Nemrut ve çevresinde pek çok uygarlığa ait farklı dönemlerden gelen mutfak kültürünün yaşandığını, gastronomi alanında Adıyaman’ın başta çiğköfte olmak üzere birçok lezzetinin ülke dışına taşındığını, buna öncülük ettikleri için de gurur duyduklarını belirtti.

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum