Sıcak havada ateş yakıp kömür üretiyorlar!;

Sıcak havada ateş yakıp kömür üretiyorlar!

Yozgat Valisi Ziya Polat, Akdağmadeni ve Çayıralan ilçeleri arasındaki ormanlık alanlarda mangal kömürü üretimi yapan aileleri ziyaret etti. Vali Polat, çalışanlardan mangal kömürü üretimi ve göç hayatı hakkında bilgiler alıp, kolaylıklar diledi....

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’a her yıl tarım alanlarında çalışmak üzere gelen aileler dışında Yozgat’ın Kayseri, Sivas, Tokat, Çorum sınırlarını kapsayan ormanlık alanlarda kurulan ocaklarda mangal kömürü üreten aileler, yakıcı güneş, yanan ocakların verdiği sıcak karşısında geçim mücadelesi veriyor. 

Resim

Yozgat’a her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi illerinden Nisan ayında göç eden aileler, Yozgat’ın Çandır, Çayıralan, Akdağmadeni, Saraykent, Kadışehri, Çekerek, Sorgun ilçelerindeki ormanlık alanların kenarlarına kurdukları çadırlarda yaşayıp, çadırların hemen yakınında oluşturdukları ocaklarda, sıcağa aldırış etmeden çalışıyor.

Adıyaman, Mardin ve Diyarbakır illerinden başta olmak üzere farklı illerden gelen aileler meşe odunlarından mangal kömürü üretiminde gün boyu çalışıyor. Bölgede sıcak havada ormanlık alan kenarında kurulan ocaklarda meşe kömürü üretimi yapan aileler, meşe ormanlarında çalışıp, hem ormanda gençleştirme yapıyor hem de çıkan meşe ağaçlarını yaktıkları ocaklarda mangal kömürüne dönüştürüyor.

Resim

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihaleye katılarak, Yozgat bölgesindeki meşe ormanlarında kesim yapıp, bunları mangal kömürüne dönüşümünü sağlayan yükleniciler tarafından kurulu 30 civarında meşe kömürü üretim ocağı bulunuyor. Bu ocaklardan yıllık yaklaşık 10 bin ton meşe kömürü üretimi yapılıyor. Nisan ayının ilk haftasından başlayan çalışmalar kasım ayının sonuna kadar devam ediyor. 12 ton odundan ancak 4 ton civarında bir kömür elde edilebiliyor. Üretimi yapılan kömür Antalya, İzmir, İstanbul gibi büyükşehirler başta olmak üzere yurdun her bölgesine gönderiliyor.

Resim

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum