Edirne mora büründü, Lavanta Günleri başladı;

Edirne mora büründü, Lavanta Günleri başladı

Vali H. Kürşat Kırbıyık, mor renge bürünen Edirne’de eline aldığı makasla lavantaları kesip sepete toplayarak lavanta hasadını başlattı....

Edirne'de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Lavanta Tarla Günleri düzenlenen etkinlikle başladı. Çevre illerden vatandaşların da katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, mor açan tarlalarda vatandaşlar bol bol hatıra fotoğrafı çekildi.

Edirne'de 3 gün sürecek 5. Lavanta Tarla Günleri etkinliğine Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Tarımsal Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, kurum müdürleri, davetliler ve vatandaş katıldı.

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Adnan Tülek, Edirne'de tıbbi aromatik bitkilerin adaptasyon çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, "Bu bitkilerden bir tanesi de lavanta olup, bölgemizde 2015 yılında çalışmalara başlanmış ve ekim alanları giderek yaygınlaşmaya başlamıştır" dedi.

Edirne Ahval Haber - edirneahval.com

60 TÜRÜ BULUNUYOR

Enstitü ile Bulgaristan'ın Stara Zagora iline bağlı Kazanlık'ta bulunan gül, tıbbi ve aromatik bitkiler araştırma enstitüsü arasında işbirliği anlaşması imzalandığını anlatan Tülek, bu kapsamda enstitüden lavanta çeşitleri temin edilerek üretim alanında damızlık bahçesi olarak yetiştirildiğini belirtti. Tülek, "Lavantanın kullanım alanı dikkate alındığında hasat sonrası elde edilen uçucu yağ, kozmetik, parfüm ve eczacılık sektöründe kullanılmakta, hasat öncesinde de çok kıymetli balı elde edilmektedir. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde Karaağaç lokasyonunda tıbbi aromatik ve boya bitkileri bahçesinde hali hazırda 60'ın üzerinde tür bulunmakta olup, bunların sayısı her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.

Edirne'nin "mor turizmi" Lavanta Tarla Günleri sembolik hasatla başladı

TURIZME ÇOK BÜYÜK KATKISI VAR

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, lavantanın turizme çok büyük katkısı olduğuna değinerek, her geçen gün daha fazla lavantanın Anadolu'da ve Trakya bölgesinde ekildiğini söyledi. Lavantanın sadece tarımsal anlamda değil turizme de çok büyük katkısı olduğunu anlatan Vali, “Artık fotoğrafçılık sanatının bir enstrümanı haline gelmiş durumda. Biz de turizm açısından önemli bir kent olduğumuz için turizmin bir parçası haline getirmeyi değerlendiriyoruz. Özellikle Karaağaç'ta yeni oluşturulan bahçenin bu konuda çok ziyaretçi çekeceğini, sosyal medyada çekilen fotoğrafların yayılacağına inanıyoruz” dedi.

Resim

İLK HASADI VALİ YAPTI

Konuşmaların ardından Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan, ellerine aldıkları makaslarla lavantaları kesip sepete toplayarak ilk hasattı başlattı. Ardından lavanta yağının nasıl çıkarıldığı hakkında Enstitü Müdürü Tülek tarafından sunum yapıldı. Çalınan müzik eşliğinde ikramların ardından lavanta günlerine katılanlar, doğal stüdyo haline dönen mor tarlalarda bol bol hatıra fotoğrafı çekildi.

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum