Diyarbakır’da 'Karpuz Festivali' zamanı
Diyarbakır'da düzenlenen 12. Diyarbakır Karpuz Festivalinde renkli görüntüler yaşandı. Eski gelenek tekrar yaşatılırken, karpuzlar develer ile festival alanına taşındı. En büyüğü ise 51 kilo 400 gram ile sahnede yerini aldı....
Halay
ve zılgıt ile sokaklarda eski gelenek yaşatılırken, karpuzlar develer ile Keçi
Burcu'ndan Dağkapı Meydanında bulunan festival alanına kortej yürüyüşüyle
taşındı. Halk oyunları ekibinin halaylarla başlattığı festivale çok sayıda
vatandaş katıldı.
51.4 KG’LUK KARPUZ BİRİNCİ OLDU
Festival,
çocuklar arasında karpuz yeme ve yuvarlama yarışması, 0-2 yaş arasındaki
bebekler karpuza en yakışan çocuk yarışması ve karpuz ağırlık yarışması
gerçekleşti. Ağırlık yarışmasında 51 kilo 400 gramlık karpuzla çiftçi İkram
Atlı birinci, 48 kilo 900 gramla Adil Aydın ikinci, 47 kilo 600 gramla Mehmet
Atlı üçüncü oldu.
Yarışmalarda
dereceye giren çocuk ve üreticilere çeşitli ödüllerin verilmesinin ardından sanatçı
Ferat Üngür ve Manuş Baba sahne aldı.
118 BİN KARPUZ ÜRETİLDİ
Açılış
konuşması yapan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, bu yıl 30 bin dekara 118 bin karpuz
ürettiklerini kaydetti. Vali Su, “Bizim çok önemli değerlerimiz, kültürel,
tarihi ve doğal değerlerimiz var. Ama tüm bunların yanında bir de herkes
tarafında bilinen Diyarbakır karpuzumuz var. Biz bunu daha iyi tanıtmak için
böyle festivalleri düzenliyoruz. Öncelikle bu karpuzları yetiştiren değerli
çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Çiftçilerimiz aralıksız çalışıp bu
karpuzlarımızı büyütmek için gayret ediyorlar. Biz de valilik ve büyükşehir
belediyesi olarak üreticilerimize destek çıkıyoruz. Gübre ve ilaç konusunda
çiftçilerimizin yanında oluyoruz. Ata tohumunu devam ettirmek için
kaybetmememiz lazım. Bu anlamda biz Büyükşehir Belediyesi olarak,
çiftçilerimizin ürettiği karpuzlardan da alarak kendilerine destek
çıkıyoruz" dedi.
BİZ KARPUZU, KARPUZ BİZİ TANITIYOR
Kentte elde edilen 118 bin karpuzu daha da artırmayı hedeflediklerini ifaden Vali Su, "Diyarbakır karpuzumuzun bir özelliği var, biz karpuzumuzu tanıtıyoruz, karpuz da bizim ilimizi tanıtıyor. İnsanlar, Diyarbakır’a karpuzumuzu görmeye geliyor. Bu itibarla ilimizin diğer güzelliklerini görmeyi sağlıyor. Böylelikle karşılıklı bir etkileşim içerisinde biz karpuzumuzu tanıtıyoruz, karpuzumuz da Diyarbakır’ımızı tanıtıyor. Çok şeye sahip olabilirsiniz, ama bunları tanıtamadıysanız, insanlıkla buluşturamadıysanız pek bir önemi olmuyor. İşte böyle festivallerle bu ürünlerin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. İnanıyorum ki bu festivalimiz de bugün hem Diyarbakır karpuzumuzun tanıtılmasına hem de Diyarbakır’ımızın tanıtılmasına önemli katkı sunacak. Gördüğüm kadarıyla vatandaşlarımız festivale çok ilgili, alakalı ve duyarlı” şeklinde konuştu.
Festivale
AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Mehmet Mehdi Eker ve Ebubekir
Bal, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri
Abdullah Çiftçi, Yenişehir İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat
Beşikci, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Mehmet Karakoç, kurum müdürleri katıldı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.