58 bin zeytin fidanı üreticilerle buluştu;

58 bin zeytin fidanı üreticilerle buluştu

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında, Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz’ın katılımıyla düzenlenen programda, %75 Bakanlık hibesiyle temin edilen 58.525 adet sertifikalı zeytin fidanı üreticilerimize dağıtıldı....

Resim

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen programa Vali Yılmaz’ın yanı sıra Belediye Başkan Vekili Mehmet Hulusi Akkuş, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç, Osmaniye için zeytin yetiştiriciliğinin çok önem arz ettiğini ifade ederek, “Osmaniye’de 2002 yılında 25 Bin dekar alanda toplam 460 Bin adet zeytin fidanı varken, 2022 yılına geldiğimizde yaklaşık olarak 5 Milyon 500 Bin adet zeytin fidanına ulaşmış durumdayız. 5300 tonluk zeytin varlığından da bugün itibariyle 103 Bin tonluk zeytin varlığımız mevcut” diye konuştu.

ResimSERTİFİKALI FİDANLAR HER YIL ZEYTİN VERECEK

Kullanılmayan arazilerinin daha etkin kullanılması, tarımsal üretime kazandırılması amacıyla İlimizden 3 projeyi Bakanlığa gönderdiklerini ifade ederek, “Bu üç projenin biri sertifikalı buğday tohumu dağıtımı, diğeri sertifikalı arpa tohumu, bir diğeri ise zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesiydi. Geçtiğimiz günlerde İlimizde 533 çiftçimize 135 Tonluk sertifikalı buğday tohumu, 267 çiftçimize 64 Tonluk arpa tohumu dağıttık. Bugün de 58 Bin 525 adet zeytin fidanını inşallah çiftçilerimize dağıtacağız” dedi.

Dağıtılan fidanların mavi sertifikalı olduğunu da ifade eden İl Müdürü İlmeç, “Bu fidanın özelliği hastalıklardan ari olması. Zeytinin bir yıl ürün verip bir yıl vermeme gibi bir özelliği var, bu özellik bu fidanlarda yok. Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün 10 yıllık araştırması sonucu ortaya çıkmış Gemlik 21 çeşidi. Önceki çeşitlere göre %7 yağ oranı yüksek olan bir çeşit” dedi.

ResimZEYTİN AĞACI SAYISINI ARTIRACAĞIZ

Programda konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz ise “Çukurova’nın en verimli topraklarının olduğu Cebelibereket, hamdolsun çok bereketli. Yer fıstığı ve turpun başkentliğini yapıyoruz. İnşallah zeytinin de başkenti olalım, olmamak için hiçbir neden yok” dedi. Vali Yılmaz sözlerinin devamında, “Zeytinleri özellikle kıraç alanlarımıza dikelim, verimli arazilerimizi diğer ürünlerle değerlendirelim. Çünkü zeytin zaten kıraç ve engebeli araziyi seviyor. Bizim bu anlamda arazilerimiz çok. Bugün itibariyle 5,5 Milyon civarındaki zeytin fidanlarımızın, bugün dağıtacağımız fidanlarla artışını sürdüreceğiz. 12. sıradaki yerimizi en kısa sürede daha önlere, ilklere taşımalıyız. Bu konuda bizlere görev düştüğü gibi siz çiftçilerimize de çok büyük görev düşüyor” diye konuştu.

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, konuşmasının devamında, “Zeytinde, hak ettiğimiz yere gelmemiz için elbette desteklerimiz elimizden geldiğince devam edecektir. Ama birlik olmanız gerekiyor, markalaşmak gerekiyor, birlikte hareket etmeniz gerekiyor hatta birlikte bir denetim sistemi kurmanız gerekiyor” dedi.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum