'Taşkale Halısı' coğrafi işaret aldı;

'Taşkale Halısı' coğrafi işaret aldı

Karaman’da el sanatları içerisinde kendine has özellikleri ile önemli bir yere sahip olan ve Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından coğrafi işaret tescil başvurusu gerçekleştirilen Taşkale Halısı, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı....

Adını Karaman'ın Taşkale köyünden alan Taşkale Halısı, Karaman koyunundan elde edilen yünün dokuma tezgâhlarında dokunması sonucu üretilmekte ve ters ilmekle dokunan tek halı olma özelliğini taşıyor.

Taşkale ve çevresindeki dokumalar; teknik, desen ve renk bakımından oldukça zengin örnekler. Halının bordür ve dokuma göbeğinde 40’ın üzerinde geleneksel motif kullanılıyor. Köyde halı dokumanın dışında yastıklar, terke heybeleri, günlük kullanım için çanta ve seccadeler de dokunuyor.

27 YÖRESEL ÜRÜN İÇİN TESCİL SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Karaman'da halı dokuma sanatının tarihi, 11. ve 13. yüzyıllara kadar uzanıyor. Karamanoğlu Mehmet Bey'in Osmanlı Sultanı I. Murat’ı Balkanlar’da kazandığı başarıdan dolayı tebrik ederek, ona adet olduğu üzere değerli armağanlar gönderdiği ve bu armağanlar arasında halılar da bulunduğu biliniyor.

Karaman Valiliği’nce coğrafi işaret tescil çalışmaları kapsamında 27 yöresel ürün için tescil başvurusu gerçekleştirilirken, ilgili süreç devam ediyor.

Resim

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum