Mersin, UNESCO yolunda ilerliyor;

Mersin, UNESCO yolunda ilerliyor

"Türkiye’nin İnci ve Öncü Şehri Mersin UNESCO Yolunda” projesinin tanıtım programında konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "İlimizde 4 varlığımız UNESCO geçici listede yer alıyor. Geçici listede olanları kalıcı listeye aldırmaya çalışalım. Geçici listeye yeni teklifler yapalım" dedi....

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Türkiye’nin İnci ve Öncü Şehri Mersin Unesco Yolunda” tanıtım programına katıldı. Programda, kültür mirası değerine haiz varlıkları araştırıp ön plana çıkarmak maksadıyla yayınlar yapan “Dünya Mirası Dergisi” ekibi tarafından, Mersin Valiliğimizin himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün koordinesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla kentte bir yıl süresince yürütülen çalışmaların ardından hazırlanan “Dünya Mirası Olma Yolunda Mersin” dergisinin tanıtımı yapıldı. Tanıtım etkinliği vesilesiyle dergide yer alan Mersin’in Unesco geçici miras listesinde bulunan varlıkları, listeye teklifi yapılacak varlıklar ve arkeolojik kazı çalışmaları hakkında kazı başkanı akademisyenler tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

"HER NOKTASI AYRI BİR DEĞER TAŞIYOR"

Programda konuşan Vali Pehlivan, "10 bin yılı aşkın tarihi bir geçmişe sahip olan Mersin, keşfedilmeyi bekliyor. Elbetteki bugüne kadar belli boyutta ve belli yönleriyle keşfedilmiştir. Ancak çok daha fazla insan tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. Aslında Türkiye’mizin her bir noktası ayrı bir değer taşıyor. Her bir noktası birbiri kadar kıymetli, birbiri kadar güzeldir. Mersin'imizde o güzellikler içerisinde gerçekten dünden bugüne tarihi yapılarıyla, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan nadide bir şehrimizdir. Keşfedilmemiş birçok yönü ve özelliği olan bir şehirde yaşıyoruz. Sahip olduğu eserleriyle, miras niteliğinde değerleriyle,doğal yapılarıyla bir inci, pek çok sektörde sahip olduklarıyla, ürettikleriyle, elde ettiği başarılarla öncü bir şehirdir Mersin” dedi. 

 "21 MİRAS KALICI LİSTEDE YER ALIYOR"

Vali Pehlivan, "UNESCO 1945 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü olarak kurulmuş, yasaları belirlenmiş ve 1946 yılında ilk etapta 26 ülke tarafından kabul görmüş bir örgüttür. 1972 yılında dünya kültürel ve doğal mirasının korunmasıyla ilgili uluslararası nitelik taşıyan bir sözleşme imzalanmıştır. Türkiye'miz 1983 yılında bu sözleşmeye taraf olmuştur. Bu tarihten itibaren ülkemizin UNESCO ile temasları ve çalışmaları başlıyor zamanla da ivme kazanmıştır. Çok geçmeden 1985 yılında ilk mirasımız UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil olmuştur ki; o da İstanbul Tarihi Alanlarıdır. Beraberinde Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa Dünya Kültür Mirası listesine dahil olmuştur. Dolayısıyla 19’u kültürel, 2’si karma olmak üzere ülkemizden 21 miras UNESCO dünya kültür mirası kalıcı listesinde yer almaktadır. İlimize gelecek olursak; geçici listede ilimizle ilgili 4 varlığın yer aldığını görüyoruz. Kız Kalesi olarak da bildiğimiz Korykos Antik Kenti, Tarsus St. Paul Kilisesi, kuyusu ve çevresi, Anamur'da Mamure Kalesi ve Mut’ta Alahan Manastırı olmak üzere 4 varlığımız geçici listede yer alıyor. Mersin olarak ne kadar çok varlığa sahip olduğumuzu her vesile ifade ediyoruz. 926 sit alanımız, 1.642 de tescilli varlığımız var. Bunlar içerisinde 4 tanesi geçmiş yıllarda Dünya Kültür Mirası listesine teklif edilmiş, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayesinde çalışmalar yürütülerek geçici listeye dahil olmuş. Biz istedik ki bu konuda yeniden bir farkındalık oluşturalım. Geçici listede olanları kalıcı listeye aldırmaya çalışalım. Geçici listeye yeni teklifler yapalım" ifadelerini kullandı.

"SAHADA ÇEKİMLER YAPILDI"

Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmenin önemli olduğunu belirten Vali Pehlivan, "Bu noktada, Dünya Mirası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Şahinbaş Bey'le bir araya gelerek, Valiliğimizin himayesinde İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz ile süreci başlattık. Akabinde bu konuda emeği ve bilgi dağarcığı takdire şayan seviyede olan hocalarımız çalışmalara dahil oldu ve Dünya Mirası Dergisi sahada yapılan çekimler, yazılan makaleler, dergi konsepti, tasarımı, mizampajı ve benzeri çalışmalar neticesinde Türkçe ve İngilizce olarak yayını çıkarıldı. Dünya Mirası Dergisi’nin başta dünya mirası alanı olmak üzere kültür ve turizm alanındaki çabalarımıza değer katmasını, faydalı neticelere vesile olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum