Karabük'te ilk defa profesyonel olarak sumak ekildi: ''Amacımız kırsaldan şehre göçü yavaşlatmak''
Karabük’te “Tabiat Karabük Projesi” kapsamında, Safranbolu’nun Sırçalı Köyü’nde düzenlenen etkinlikle sumak fidanları toprakla buluştu. Etkinlikte konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, ''Bu projenin en önemli hedeflerinden biri, katma değerli tarım ürünleri ile kırsal kalkınmayı desteklemek ve kırsaldan şehre göçü yavaşlatmaktır'' dedi....
Karabük Valiliği himayelerinde başlatılan “Tabiat Karabük Projesi” çerçevesinde, Safranbolu’nun Sırçalı Köyü’nde düzenlenen etkinlik ile sumak fidanları toprakla buluştu. Etkinliğe Karabük Valisi Mustafa Yavuz, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık ve çok sayıda kamu kurumu temsilcisi, muhtarlar, çiftçiler ile tıbbi aromatik bitki üreticileri katıldı.
''KÖYDE YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZ GELİR ELDE EDECEK''
Vali Yavuz, etkinlikte yaptığı konuşmada, projenin kırsal kalkınmaya katkı sağlayacağını belirterek, “Bu projenin en önemli hedeflerinden biri, katma değerli tarım ürünleri ile kırsal kalkınmayı desteklemek ve kırsaldan şehre göçü yavaşlatmaktır. Ayrıca, köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza gelir elde etme fırsatları sunmayı amaçlıyoruz” dedi. Karabük’ün orman alanlarının yüzde 74 gibi büyük bir kısmı kapsadığı için tarıma uygun alanlarının sınırlı olduğunu belirten Vali Yavuz, bu sebeple yüksek ekonomik değeri olan ürünlere yönelmenin önemine dikkat çekti.
718 DEKAR ALANDA EKİM YAPILIYOR
Vali Yavuz, projeyle birlikte tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artış gösterdiğini belirtti. Geçen yıl Karabük’te 441 dekar alanda yapılan tıbbi aromatik bitki ekiminin, bu yıl yüzde 63 oranında bir artışla 718 dekara ulaştığını vurguladı. Bu artışın çiftçilerin projeye olan ilgisinin en büyük göstergesi olduğunu söyledi.
PROFESYONEL ANLAMDA İLK KEZ EKİLDİ
Sumak üretiminin Karabük’te profesyonel anlamda ilk kez başladığını açıklayan Vali Yavuz, bu yıl Safranbolu Sırçalı Köyü, Karabük Merkez Kamışlar Köyü ve Ovacık İlçesi Çukur Köyü’nde toplam 35 dekarlık alanda 3 bin 500 sumak fidanı dikileceğini ifade etti.
ÜRETİCİLERE YÜZDE 75 HİBE DESTEĞİ
“Tabiat Karabük Projesi” çerçevesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda üreticilere yüzde 75 hibe desteği ile sumak fidanları sağlandı. Projenin önceki yılki etaplarında, aronya bahçesi kurarak projeye öncülük eden Prof. Dr. Hasan Gökkaya ve Birol Sarıvaz, bu yıl da 12 dekarlık sumak bahçesi kurdu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.