Çaltı Sarımsağı artık bir marka;

Çaltı Sarımsağı artık bir marka

Isparta Valisi Aydın Baruş, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan alınan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni Çaltı Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya’ya verdi. Vali, bu belgenin alınmasının köyde üretilen sarımsağın pazarlanması açısından bir avantaj sağlayacağını söyledi....

Isparta Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyü sarımsak tarımıyla ön plana çıkıyor. Yıllardır ata tohumlarını kullanarak yetiştirilen sarımsaklar köyün en temel geçim kaynaklarından biri haline gelmiş durumda. Köyde yetişen sarımsak, aroması ve tadıyla ön plana çıkarken bu özelliği tescillenmesini sağladı.

Köyde üretilen sarımsak için Isparta Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yapılan başvuru sonrasında Çaltı Sarımsağı Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı. Gelendost Çaltı Sarımsağı olarak tescillenen sarımsaklar bundan sonra bu marka ismiyle tüketiciye sunulacak.

Resim

TESCİL BELGESİNİ MUHTARA VERDİ

Isparta Valisi Aydın Baruş Çaltı köyüne gerçekleştirdiği ziyarette tescil belgesini, Gelendost Kaymakamı Onur Alimoğlu’nun da katıldığı törende, köy muhtarı Ramazan Çetinkaya’ya verdi.

2020 yılında yapılan müracaat sonrasında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nin alındığını belirten Vali Baruş, “Çaltı sarımsağı köyümüz için önemli bir ürün. Çünkü geleneksel olarak çok uzun yıllardır üretilen bir tarım ürünü. Özellikle kokusu, tadı ve yoğun aroması ile tercih edilen sarımsak türü” dedi.

Bu belgenin alınmasının köyde üretilen sarımsağın pazarlanması açısından bir avantaja dönüşebileceğini vurgulayan Vali Baruş, şöyle devam etti: “Tabii bunu iyi kullanmamız lazım, yani buradan ürün çıkışı yaptığımız zaman sarımsağın üzerinde Çaltı Sarımsağı damgasını, sertifikasını kullanmamız gerekiyor. Coğrafi işaretin alınması bir ürünün yetiştiği bölgenin damgasını taşıması çok önemli. Umarım Çaltı Sarımsağı hak ettiği değeri bu belge sayesinde daha iyi bir şekilde bulur ve çiftçimiz köylümüz de alın terinin karşılığını alır.”

Resim

ATA TOHUMUNDAN ÜRETİLİYOR

Sarımsağın diğer bir özelliğinin de ata tohumundan üretilmesi olduğunu belirten Baruş, “Doğal bir ürün. Doğal olması da bize bir avantaj sağlıyor. Coğrafi işaret ile birlikte Çaltı Sarımsağının Türkiye'nin değişik yörelerine ulaşarak hak ettiği değeri bulacağını düşünüyorum. Üretim yapan tüm çiftçilerimizin eline sağlık diyorum. Belgeniz hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum