Çaltı Sarımsağı artık bir marka
Isparta Valisi Aydın Baruş, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan alınan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni Çaltı Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya’ya verdi. Vali, bu belgenin alınmasının köyde üretilen sarımsağın pazarlanması açısından bir avantaj sağlayacağını söyledi....
Isparta Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyü sarımsak
tarımıyla ön plana çıkıyor. Yıllardır ata tohumlarını kullanarak yetiştirilen
sarımsaklar köyün en temel geçim kaynaklarından biri haline gelmiş durumda.
Köyde yetişen sarımsak, aroması ve tadıyla ön plana çıkarken bu özelliği
tescillenmesini sağladı.
Köyde üretilen sarımsak için Isparta Valiliği İl Özel
İdaresi tarafından yapılan başvuru sonrasında Çaltı Sarımsağı Türk Patent ve
Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı. Gelendost Çaltı
Sarımsağı olarak tescillenen sarımsaklar bundan sonra bu marka ismiyle
tüketiciye sunulacak.
TESCİL BELGESİNİ MUHTARA VERDİ
Isparta Valisi Aydın Baruş Çaltı köyüne gerçekleştirdiği
ziyarette tescil belgesini, Gelendost Kaymakamı Onur Alimoğlu’nun da katıldığı
törende, köy muhtarı Ramazan Çetinkaya’ya verdi.
2020 yılında yapılan müracaat sonrasında Coğrafi İşaret
Tescil Belgesi’nin alındığını belirten Vali Baruş, “Çaltı sarımsağı köyümüz
için önemli bir ürün. Çünkü geleneksel olarak çok uzun yıllardır üretilen bir
tarım ürünü. Özellikle kokusu, tadı ve yoğun aroması ile tercih edilen sarımsak
türü” dedi.
Bu belgenin alınmasının köyde üretilen sarımsağın
pazarlanması açısından bir avantaja dönüşebileceğini vurgulayan Vali Baruş, şöyle
devam etti: “Tabii bunu iyi kullanmamız lazım, yani buradan ürün çıkışı
yaptığımız zaman sarımsağın üzerinde Çaltı Sarımsağı damgasını, sertifikasını
kullanmamız gerekiyor. Coğrafi işaretin alınması bir ürünün yetiştiği bölgenin
damgasını taşıması çok önemli. Umarım Çaltı Sarımsağı hak ettiği değeri bu
belge sayesinde daha iyi bir şekilde bulur ve çiftçimiz köylümüz de alın
terinin karşılığını alır.”
ATA TOHUMUNDAN ÜRETİLİYOR
Sarımsağın diğer bir
özelliğinin de ata tohumundan üretilmesi olduğunu belirten Baruş, “Doğal bir
ürün. Doğal olması da bize bir avantaj sağlıyor. Coğrafi işaret ile birlikte
Çaltı Sarımsağının Türkiye'nin değişik yörelerine ulaşarak hak ettiği değeri
bulacağını düşünüyorum. Üretim yapan tüm çiftçilerimizin eline sağlık diyorum.
Belgeniz hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.