37 yıl sonra gelen vefa;

37 yıl sonra gelen vefa

De­ni­zli’nin Ça­me­li il­çe­sin­de 37 yıl önce kay­ma­kam­lık yapan Beyazıt Bestami Alkan’a 37 yıl sonra gelen telefon ‘Bunun adı vefa’ dedirtti....

ÖZEL HABER / TUNCAY MUMCU

1985-1988 yılları arasında Be­ya­zit Bes­ta­mi Al­kan kay­mak­amlığının ilk yıl­la­rın­da De­niz­li’nin Ça­me­li il­çe­sin­de gö­rev yap­tı. Gö­rev yap­tı­ğı sı­ra­da köy­le­ri zi­ya­ret eden dö­ne­min Kay­ma­ka­mı Be­ya­zit Bes­ta­mi Al­kan, o zaman adı Ka­lak­lar olan, da­ha son­ra is­mi Çiğ­dem­li Kö­yü ola­rak de­ği­şen köyde ara­zi­le­rin boş ol­du­ğu­nu gö­rün­ce Sos­yal Yar­dım­laş­ma ve Da­ya­nışma Vak­fı’nın des­te­ği ile "Ce­viz Fi­da­nı Di­ki­mi" pro­je­si baş­lat­tı. Bir çok köy­lü kam­pan­ya kap­sa­mın­da­ki des­tek­ler­le ara­zi­si­ne ce­viz fi­da­nı dik­ti. Bu ara­da Kay­ma­kam Be­ya­zit Bes­ta­mi Al­kan ta­yi­ni çı­kın­ca halk­la ve­da­la­şıp Ça­me­li’nden ay­rıl­dı.

Bir­çok ki­şi­nin ‘ol­maz’ di­ye­rek kar­şı çık­tı­ğı di­ki­me, Kay­ma­kam’ın tav­si­ye­si­ne uya­rak ceviz fidanı dikenler ara­dan ge­çen bir­kaç yıl son­ra al­dık­la­rı ürün­ler sa­ye­sin­de re­fa­ha ka­vuş­tu.

O dönemde ilçede ortaokul öğrencisi olan, şimdi ise Çameli Belediye Başkanı olan Cengiz Arslan, 37 yıl sonra güzel bir vefa örneği göstererek o dönemin kaymakamı Beyazıt Bestami Alkan’ı buldu ve Çameli Belediyesi ‘8. Uluslararası Kültür, Turizm, Tarım Ve Doğa Sporları Festivali’ programına davet etti.

Bu vefa karşısında oldukça duygulandığını aktaran kaymakam Alkan, konu hakkında duygu ve düşüncelerini MİA Haber’e anlattı.


ARADAN 37 YIL GEÇMİŞ

37 yıl aradan sonra görev yaptığı Çameli ilçesinin belediye başkanı tarafından arandığını ifade eden ve şu an emekli olan Beyazıt Bestami Alkan, “Bu yılın Ağustos ayı başlarında Çameli Belediye Başkanı Sayın Cengiz Arslan bey, beni cep telefonumdan aradı. Kendini tanıttıktan sonra, bana önce sayın valim diye hitap etti. Konuşmanın sonunda ise ''Abi saygılarımı sunuyorum'' diye vedalaştık. Ben Çameli kaymakamı iken kendisi henüz ortaokul öğrencisi imiş. Geçenlerde Çameli’nde yaşlı amcalar ile söyleşirken konu 24 Ağustos 2022 tarihinde başlayacak festivale gelmiş.

Yaşlılardan biri, “Bizi ceviz ekmemiz için yönlendiren, destekleyen bir kaymakamımız vardı, biz onun öncülük etmesiyle ceviz ektik, ceviz bahçeleri yaptık. Yoksa herkesin evinin önünde bir-iki ceviz ağacı vardı. Bir kısmını kendimize ayırır, bir kısmını da pazarda satardık. Yoksa kimsenin aklına ceviz bahçeleri oluşturmak gelmezdi, adı da Bestami Alkan” demişler. Bu konuşma üzerine başkan bey, beni bulmaları için özel kalemine talimat vermiş. Muğla Vali Yardımcısı iken sekreterim Gülçin hanıma ulaşmışlar ve cep telefon numaramı almışlar. 

Telefonda epey konuştuk, ortak tanıdıkları, köyleri, cevizi, alabalık işletmelerini konuştuktan sonra, 24 Ağustos’ta başlayacak Çameli festivaline davet ettiler. Ben de eşimle birlikte Çameli’ne gittim, 3 gün bizi misafir ettiler. Etkinlikleri izledim, eski dostlarla, üçü de emekli olmuş, kaymakamlık yazı işleri müdürü, makam şoförü ve hizmetlisi ile buluştuk, hasret giderdik.

MUTLULUK HÜZÜN KARIŞIMI

Yıllar önce beni Aydın’da ziyaret eden Sadık Aksoy dede ile de görüşmek isterdim ama geçen yıl vefat ettiğini öğrenince üzüldüm. Eski adı Kalaklar yeni adı Çiğdemli köyündeki mezarını ziyaret edip, dua ettim. Kendi eli ile dikmiş olduğu ceviz ağaçlarını da gördüm. O ağaçları da, ziyaret edip ellerimle okşayıp sevdim. Son kararname ile Bayburt iline tayini çıkan genç kaymakam meslektaşımı da ziyaret ettikten sonra, büyük bir mutluluk ve hüzün karışımı ile dolu duygularla ayrıldım” dedi.


CEVİZLER BÜYÜDÜKÇE YOKSULLUK KÜÇÜLMÜŞ

Çameli ilçesi 37 yıldır Kay­ma­kam beyin adını anmış. Belediye başkanı da bu yılki festival programına çağırarak güzel bir vefa örneği göstermiş. Cevizler büyüdükçe köylünün yoksulluğu küçülmüş. Kurak araziler yemyeşil olmuş.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum