‘Erzincan Üzümlü Sarucu’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı;

‘Erzincan Üzümlü Sarucu’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı

Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından başvurusu yapılan ve KUDAKA Teknik Destek projesi kapsamında sağlanan danışmanlık süreci neticesinde “Erzincan Üzümlü Sarucu” Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak tescillendi....

Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaretli Cimin Üzümü ile yerli ceviz kullanılarak üretilen ve halk arasında Saruc olarak bilinen yöresel ürünün tüm dünyaya tanıtılması ve tescillenmesi adına emek gösteren Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (KUDAKA) teşekkürlerini iletti.


COĞRAFİ İŞARET ALAN 8. ÜRÜN

Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Refahiye Balı, Cimin Üzümü, Erzincan Kesme Kadayıfı, Kemaliye Dutu/Eğin Dutu ve Kemah Doğal Kaynak Tuzu’ndan sonra Erzincan Üzümlü Sarucu'nun da tescillenmesiyle Erzincan’da coğrafi işaret alan ürün sayısı 8’e yükseldi.


TANITIM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Üzümlü Kaymakamı Mehmet Erdem Akbulut da, ‘Üzümlü Sarucu’nun coğrafi işaret tescil belgesi almasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yöresel ürünün tanıtılması ve pazarlanması açısından tescil belgesinin önemine işaret etti.

KADINLARA İŞ ALANI OLACAK

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde cimin üzümünden ve cevizden yapılan yöreye özgü saruc, coğrafi işaret tescil belgesine kavuşmasıyla kadınlara da yeni iş alanı oluşturacak. Hasat döneminde salkımlardaki tescilli cimin üzümünün iri tanelerini seçen yöredeki kadınlar, bıçakla meyveyi çekirdeklerinden ayırıyor. Güneşte kurumaya bırakılan üzüm taneleri yine yörede yetişen cevize sarılarak iğne, iplik yardımı ile tespih tanesi gibi ipe dizildikten sonra kışın tüketilmek üzere tekrar kurumaya bırakılıyor ve saruc halini alıyor.

Resim

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum