Köylerde 'Bir Dem Bin Kelam' sohbeti;

Köylerde 'Bir Dem Bin Kelam' sohbeti

Köy kültürünün canlı tutulması, oda oyunlarının hatırlanması, âşık geleneğinin devamı, birlik beraberliğin pekiştirilmesi ve kırsalda yaşayan vatandaşlarla ilişkileri canlı tutmak için Sivas Valiliği himayelerinde başlatılan, 'Bir Dem Bin Kelam' projesinin ilki Kangal ilçesine bağlı Deliktaş köyünde başladı....

Resim

ÂŞIK RUHSATİ ANILDI

1835-1911 yılları arasında Deliktaş köyünde yaşamış, ünlü Âşık Ruhsati'nin doğup büyüdüğü ve müzeye dönüştürülen evde gerçekleştirilen gecede, Ruhsati'nin sevilen şiirleri seslendirildi.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Kangal Kaymakamı Onur Aykaç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, Doç. Dr. Doğan Kaya'nın da katıldığı gecede, Deliktaş köyü sakinleri de hazır bulundu.

Doç. Dr. Doğan Kaya, Âşık Ruhsati'nin hayatı, şiirleri ve Ruhsati için yazdığı kitap hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Ruhsati'nin asıl adının Mustafa olduğu, “Mustafa'dır öz adım / Mahlasım Ruhsat koydum” mısralarından anlaşıldığını söyleyen Doç. Dr. Kaya, babasının adının Şeyh Mehmed, annesinin ise Safiye olduğunu söyledi. Deliktaş'ta doğup orada yaşadığı için uzun süre Deliktaşlı Ruhsati diye anıldığını kaydetti.

Daha sonra sazlarını ela alan Âşık Kaptani ve Âşık Adem ise Âşık Ruhsati'nin ve Aşık Veysel'in bir birinden güzel şiirlerini ve türkülerini seslendirdi. Vali Şimşek ve katılımcıların da eşlik ettiği şiirlerin sözleri duygusal anlara sahne oldu.

Resim

BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ HER ZAMAN DAİM OLACAK

Âşık Ruhsati'nin Sivas'ın önemli bir değeri olduğunu belirten Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, "Bu yıl Âşık Veysel yılı. Aşıklarımıza önem veriyoruz. Onlara yönelik programlar yapıyoruz. Bugün de Âşık Ruhsati'nin evindeyiz. Hem çaylarımızı içeceğiz hem de sohbet edeceğiz." dedi.

Güzel bir köy odası sohbeti gerçekleştirdiklerini söyleyen Vali Şimşek, "Geleneklerimizi tekrar yaşattık. Bu vesile ile yeni aşıklarımızla tanıştık. Sivas'taki tüm ozanlarımızı da andık. Onların türkülerini âşıklarımızdan dinledik. Doğan Kaya hocamız da bu programa renk kattı. Köklerimizi unutmadığımız, özümüze döndüğümüz ve gelenek, göreneklerimizi unutmadığımız müddetçe birlik ve beraberliğimiz her zaman daim olacaktır ve geleceğimiz emin ellerde olacaktır. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Muhtarımıza ve tüm köy sakinlerine ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. 'Bir Dem Bin Kelam' projesi kapsamında programlarımız devam edecek." diye konuştu.

Resim

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum