Vatandaşları bir an olsun yalnız bırakmadı;

Vatandaşları bir an olsun yalnız bırakmadı

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde de etkisini önemli derecede hissettirdi. 04:17’de yaşanan ilk depremin ardından Hilvan Kaymakamı Coşkun Doğan, 04:30 itibariyle Hilvan sokaklarındaydı....


AMBULANSTAN ÖNCE GİTTİ

Bir vatandaştan duyduğu “Kaymakamım Hacı Abuzer Cami’sinin orada bir kadın enkaz altında kalmış!” cümlesi üzerine şoförünün gelmesini dahi beklemeden yoldan geçen motoru durdurarak sürücüsünden kendisini bahsi geçen caminin oraya götürmesini istedi. Olay yerine vardığında sadece polis ekipleri vardı, ambulans bile gelmemişti. Çok geçmeden gelen 112 ekipleriyle üzerine cami minaresi devrilen vatandaşın cansız bedeninin yanındaydı. O vatandaş, Gölcük İmam Hatip Ortaokulu’nda görevli 24 yaşındaki Arapça Öğretmeni Raziye Sanlav’dı. Raziye öğretmen, Hilvan ilçesinde deprem nedeniyle hayatını kaybeden ilk ve son kişi olacaktı.


LASTİK ATEŞİNDE ISINMAYA ÇALIŞANLARIN YANINDA

Depremden bir saat geçmişti. Hastaneye de gidip durumu kendi gözüyle görmesi gerekiyordu. Acil bölümü kalabalıktı. Sedyede yatan hastaların başına gitmiş, geçmiş olsun demiş, nöbetçi doktordan vatandaşların sağlık durumu hakkında bilgi almıştı.

Kaymakam Doğan, hızlıca diğer mahallelere de gidip sokaklarının başında yaktıkları lastik ya da odun ateşiyle ısınmaya çalışan vatandaşları ziyaret etti. Depremde yaşadıkları hakkında bilgi aldı, yıkılan evlerin olup olmadığını, vatandaşlardan aldığı malumatla da teyit etti. Çok şükür ilçe merkezinde yıkılan bir yapı yoktu. Fakat jandarma komutanı sürekli kırsal mahallelerden yaralı ve yıkılan ev sayısını kendisine arz ediyordu. Saat 10:00 olmamıştı ama Kaymakam Doğan, depremin etkisini en fazla gösterdiği 5 kırsal mahalledeki incelemelerini tamamlamıştı.


BİR KOVANCI'DA BİR KADIKENT'TE

Depremden hemen önce görülen yoğun kar yağışı nedeniyle aktif hale getirilen Hilvan Vefa Sosyal Destek Grubu’nun deprem nedeniyle kesintisiz bir şekilde çalışması talimatını verdi. GAMER yetkilileri ile iletişime geçip daha hava kararmadan Hilvan’a yeterli sayıda çadırın gönderilmesini sağladı. Gece boyu gönderilen çadırların kurulup kurulmadığını denetledi. Bir Kovancı’da bir Kadıkent’te idi.

Depremin ilk günü vatandaşlar için 16 alternatif konaklama noktası oluşturuldu. Camiler, taziye evleri, okullar, spor salonları artık vatandaşın geceyi güvenle geçireceği yerlerdendi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ekipleri molasız çalışıyor, Hilvan Ahi Evran Teknik Meslek Lisesi’nde bulunan fırına hamur dayanmıyordu. 30.000 üzerinde ekmek ve çorba dağıtımı yapılırken, 20.000 kişilik de en az iki çeşit yemek hazırlanmış ve dağıtılmıştı. Hatta bazı günler sabahları çorbanın yerine içinde bal, reçel, peynir, zeytin ve helvanın da bulunduğu kahvaltı tabağı da vatandaşlara ikram edilmişti.

Kendisini gören çocuklar, polis şapkası taktığı için onu polis zannetse de Kaymakam Doğan, gündüzleri kırsal mahallede evi depremden yıkılmış ya da hasar görmüş vatandaşların yanında; geceleri ise Hilvan Gençlik Merkezi’nin spor salonunda geceleyen ailelerin yanında idi. Vatandaşlarla sohbet ederek onların yanında olduğunu, aynı kaderi paylaştıklarını ve devletin sahada olduğunu gösteriyordu.


HİLVAN KISA SÜREDE NORMALE DÖNDÜ

Hilvan ilçesinin normale dönmesi çok zaman almadı. İlçe merkezindeki çadırlar kaldırıldı. Evi hasarlı olmayan ya da az hasarlı olan vatandaşlar evine davet edildi. Evi ağır hasarlı olan, kırsal mahallede olup evi yıkılan ya da depremin etkisini şiddetli hissettirdiği illerden Hilvan’a gelen vatandaşlar için tabir-i caizse otel konforunda bulunan, odaları 4 kişilik olan, banyo tuvalet gibi tüm insani ihtiyaçların karşılandığı, kahvaltı ve yemek imkanının yanı sıra çocuklar için de oyun salonu, büyükler için TV Salonu olan Hilvan Anadolu Lisesi’nin pansiyonu depremzedelerin kullanımına hazır hale getirildi.

Şu an ilçe merkezinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce hasar tespit çalışması devam ederken, ekiplerin merkezi bitirdikten sonra Hilvan’ın kırsal mahallelerinde inceleme yapması bekleniyor.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum