Jalapeno biberinin adı ‘Kaymakam biberi’ oldu;

Jalapeno biberinin adı ‘Kaymakam biberi’ oldu

Balıkesir Susurluk Kaymakamı Muammer Köken’in ilçede alternatif ürün olarak projelendirdiği, tanıtım ve deneme amaçlı Buzağılık Köyü’ne ücretsiz fidesini verdiği Jalapeno biberine köylüler ‘Kaymakam biberi’ adını verdi....


GÖREV YAPTIĞI İLÇELERDE İZ BIRAKIYOR

Aralık 2020’dan bu yana Susurluk Kaymakamı olarak görev yapan, geliştirdiği proje ve girişimciliği ile ilçe halkının büyük beğenisini kazanan Muammer Köken, bir projesinin daha başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyor.

Görev yaptığı ilçelerde rutinin dışında ürün çeşitlendirmesi yapmaya çalışan, Mut’ta tulum peynirini markalaştıran, Genç’te ‘Kenevir ekme çilek ek’ diyerek çilek fidesi dağıtan Kaymakam Köken, Susurluk’ta da üreticileri Meksika biberi de denilen Jalapeno biberiyle tanıştırdı.


50 BİN BİBER FİDESİ DAĞITACAK

Dinlenme tesisleri ve ayranı ile meşhur Susurluk’un meşhurları arasına Jalapeno biber turşusunu da katmayı hedefleyen Kaymakam Köken, bu sene dağıttığı 10 bin biber fidesini, önümüzdeki yıl için 50 bine çıkarmayı planlıyor. Bunun bir kısmını imkanı olmayan üreticilere yine hibe olarak, bir kısmını da yüzde 50 hibe şeklinde dağıtmayı düşünen Köken, verimi ve ekonomik getirisi oldukça yüksek olan biberle ilgili gelecekte turşu fabrikası gibi bir tesis kurmayı hedefliyor.

ADEM Merkezi’nde hediyelik turşu yaptırarak şimdiden tanıtım faaliyetlerine başlayan Köken, “Birinci aşamamız ürünü tanıtmaktı. Güzel bir tanıtım oldu. İkinci aşama üretimi yaygınlaştırmak. Gelecek yıl 50 bin fide ile yaygınlaştırmış olacağız. Üçüncü aşamamız ise turşu fabrikası gibi biberin işlenmesi için bir tesis kurmak olacak” diyor.

Resim

‘KAYMAKAM BİBERİ’ MESAJI GÜLÜMSETTİ

Bugün akşam saatlerinde gelen bir mesaj ise Kaymakam Köken’in mutluluğuna mutluluk katıyor. Dili Jalapeno demeye dönmeyen köylüler kısaca bibere ‘Kaymakam biberi’ adını vermiş. Köye giden kaymakamın bir tanıdığı ikram edilen biber turşusunu çok beğenince köylüler, ‘Kaymakam biberinden yaptık’ demiş.

Kaymakam Köken de, sosyal medya hesabından gelen mesajı ve mutluluğunu şu cümlelerle paylaştı: "Efendim emeğinize sağlık. Vermiş olduğunuz biber fidelerinin turşusunu yiyoruz afiyetle. Teşekkür ederiz sağ olun var olun" mesajı gönlümüzü aydınlattı ve istemsiz gülümsetti. Bilmem kaç yıllık ‘Jalapeno biberi’ne Buzağılık mahalleliler ‘Kaymakam Biberi’ diyorlarmış😊


MEKSİKA BİBERİ SUSURLUK'TA SEVİLDİ

Jalapeno biber, Meksika mutfağına özgür bir çeşit biber çeşidi. Bazı bölgelerde ‘’cin biber’’ olarak da anılıyor. Son zamanlarda severek tüketilen sebzelerden biri. Lezzetinden sıklıkla bahsettiren jalapeno aynı zamanda besleyici değerleriyle de sofraların sevilen tatlarından oldu. Meksika’nın Veracruz bölgesine özgü Jalapeno biberleri, olgunlaşma sürelerine göre yeşil ya da kırmızı renklerde olabiliyor. Olgunlaştıkça kırmızı rengini alan jalapeno, yaygın olarak yeşil renkte tercih ediliyor. Jalapeno biberi acı aroması ile bilinir. Acılığı hafifleştiren hafif tatlı meyvemsi aroması ile mükemmel bir denge oluşturuyor. Eşsiz sosların ana malzemelerin olan jalapeno biberi, ülkemizde genellikle turşu yapımında kullanılıyor.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum