60 yıldır unutulmayan kahraman kaymakam;

60 yıldır unutulmayan kahraman kaymakam

Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi depremlerde mülki idare amirlerinin gösterdiği fedakarlık, 1957 yılında Fethiye’nin yaşadığı büyük depremlerdeki kahramanlığı ile tanınan Kaymakam Kamil Nezih Okuş’u hatırlattı....

708 MÜLKİ İDARE AMİRİ DEPREM BÖLGESİNDE GÖREV YAPTI

6 Şubat depremlerinde ilk anından itibaren deprem bölgesine giden ve gecesini gündüzüne katarak görev yapan vali, vali yardımcısı ve kaymakamlar, yaraların sarılmasında devletin eli oldu. İllerdeki mevcut yöneticilere ilave olarak 59 vali, 8 vali mülkiye başmüfettişi, 47 mülkiye müfettişi, 302 kaymakam ve vali yardımcısı ile 292 kaymakam adayı toplam 708 mülki idare amiri deprem bölgesine destek verdi. Mülki idare amirlerinin 6 Şubat depremlerindeki kahramanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler gibi 1957 yılında peş peşe depremler yaşayan Fethiye ve ilçe halkını deprem felaketinden kurtaran kaymakamı hatırlattı.


FETHİYE 1957’DE YERLE BİR OLMUŞTU

24 ve 25 Nisan 1957 yılında 7 saat arayla Muğla'nın Fethiye ilçesinde meydana gelen ve ilçenin yerle bir olduğu depremlerde ölü sayısı 19'u geçmedi. Ölü sayısının az olmasının en önemli nedeni bugün bile bölgede bir efsane gibi anlatılan dönemin kaymakamı Nezih Okuş'un halkı evlerine girmemeye ikna etmesiydi. O kaymakam ikinci depremin olabileceği ihtimalini düşünerek zor kullanma pahasına halkı evlerine girmesini engellemesiydi, 1955 Fethiye depremindeki can kaybı binleri bulabilirdi.


BİR FELAKETİ ÖNLEYEN KAYMAKAM

O dönem 60 bin kişinin yaşadığı Fethiye merkez ve köylerinde ölü sayısı 19'u geçmedi. Başbakan Adnan Menderes inceleme yapmak üzere ilçeye geldiği zaman, çalışmalarından dolayı kutlamak için kendi ceketini Kaymakam Nezihi Okuş'a hediye etti. Okuş aradan geçen uzun yıllara rağmen hala bölge halkının kahramanı olarak anılıyor.


KAMİL NEZİH OKUŞ

1923 yılında İzmir’in Buca İlçesinde doğdu.1948 yılında Mekteb-i Mülkiye’yi (şimdiki adıyla Siyasal Bilgiler Fakültesini) bitirdi. 1956-1957 yılları arasında Fethiye İlçesi Kaymakamlığında bulundu, Fethiye depreminde halkın canını kurtardığı için terfi ettirilerek önce iki ay Londra'ya, daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi, dönüşünde Kadıköy Kaymakamlığına atandı. 1964 – 1967 yılları arasında Denizli Valiliği, 1967 – 1970 yılları arasında Rize, 1970 – 1972 yılları arasında Kütahya, 1972 – 1975 yılları arasında Adana Valiliği görevlerinde bulundu. 1990 yılında İzmir’de dünyaya gözlerini yumdu.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum