’Uluslararası Göç Politikaları Merkezi’ başkanlığını üstlenecek;

’Uluslararası Göç Politikaları Merkezi’ başkanlığını üstlenecek

Başkan Dr. Savaş Ünlü, Göç İdaresi Başkanlığının Türkiye olarak 2023 yılında üstleneceği ‘Uluslararası Göç Politikaları Merkezi Yürütme Kurulu Dönem Başkanlığını Almanya’dan devraldı....

Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü, 15-16 Aralık 2022 tarihinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen “Uluslararası Göç Politikaları Merkezi'nin (ICMPD) 79. Yürütme Kurulu Toplantısı”na katıldı.

Başkan Dr. Ünlü, Göç İdaresi Başkanlığının Türkiye olarak 2023 yılında üstleneceği ICMPD Yürütme Kurulu Dönem Başkanlığını mevcut dönem başkanı Almanya’dan devraldı. Böylece Türkiye, ilk kez ICMPD Yürütme Kurulu Dönem Başkanlığını üstlenmiş olacak.


“Kalıcı Çözümler için Kaynak Ülkelere Odaklanmak” teması ile 1 yıllığına yürütülecek olan Dönem Başkanlığı boyunca göçe kaynaklık eden ülkelerde göçün itici faktörlerini en alt düzeye indirgemek, kaynak ülkelerde uygun koşullar oluşturularak gönüllü geri dönüş ve yeniden entegrasyonu teşvik etmek, yerel ve bölgesel düzeylerde karşılaşılan zorlukları ele almak amacıyla başta Antalya Diplomasi Forumu ve Viyana Göç Konferansı olmak üzere çok taraflı platformlar vesilesiyle ikili ve çok taraflı iş birliğinin kapsam ve yöntemlerinin geliştirilmesi, dayanışma ruhunun artırılması ele alınacak.


Ayrıca, kaynak ülkelere yönelik gerçekleştirilecek saha ziyaretleri ve hazırlanacak kaynak ülke raporları vesilesiyle proaktif politikalar ortaya konması ve bilgi kaynağının güçlendirilmesi de Dönem Başkanlığı öncelikleri arasında yer alıyor.

Bunun yanında, Türkiye’nin göç yönetimi ve düzensiz göçle mücadelesinin önceliklerinin en güçlü şekilde anlatılacağı ve aralarında Almanya, Avusturya, İsveç, İsviçre, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’ın bulunduğu 19 ülkenin üyesi olduğu bu çok taraflı platform, ortaklaşa gerçekleştirilen projelerin sürdürülebilirliği açısından önem arz ediyor.

Resim

Avusturya ve İsviçre’nin inisiyatifiyle 1993 yılında kurulan ve Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika’da 90’dan fazla ülkede faaliyet gösteren hükümetler arası bir kuruluş olan ICMPD, 2023 yılında 30’uncu yılını dolduracak. Merkez, yenilikçi, kapsayıcı, sürdürülebilir göç politikalarının geliştirilmesini araştırmak, kapasite arttırma faaliyetleri desteklemek ve devletlerarası gayri resmî istişareler için uluslararası bir platform sunmak gibi amaçlara hizmet ediyor.

Türkiye, 2018 yılında 17’nci üye ülke olarak ICMPD’ye katılmıştı.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum