“Kaçak yapılaşmaya asla müsaade etmeyeceğiz”;

“Kaçak yapılaşmaya asla müsaade etmeyeceğiz”

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük deprem sonrası Batman’da hayat geçirilecek yeni yapı ruhsatı detaylarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu....

Resim

KAÇAK YAPILAŞMANIN OLMADIĞI BİR KENT MODELİ

Vali Canalp, bundan sonra Batman’da yeni yapıların 14 maddelik esaslara göre düzenlenecek ve belirlenmiş bu kurallar doğrultusunda ruhsatlandırılacağını ve kaçak yapılaşmaya asla müsaade edilmeyeceğini ifade etti.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya; Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Kadir Kılıç, Belediye Başkan Yardımcıları Fevzi Bakır ve Metin Gürbüz ile ilde görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Batman Belediyesi tarafından yapılacak ve 4 etaptan oluşan imar planıyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Canalp, “Bina güvenliği, yapı güvenliği söz konusu olduğu zaman bu işin ilk maddesi kaçak yapının olmamasıdır. Çünkü kaçak yapılaşma demek bina güvenliğinin hiç olmaması demektir. Madde iki, proje yoktur. Proje olmadığı için de yapının yapım aşamalarında herhangi bir kontrolü de yoktur. Bunun için ilk etapta olması gereken şey, kaçak yapılaşmanın olmadığı bir kent modelini ortaya koymaktır” dedi.

Resim

YENİ BİR İMAR PLANI

Vali Canalp, “Bu modelin ilk başlangıcı imar planlarıdır. Batman'da hali hazırda şu anda yürütmüş olduğumuz dört etap halindeki imar planlaması Batman'da bir Batman daha oluşturabilecek şekildeki bir imar planlaması. 4 bin 600 hektarlık bir alanda Batman şehir merkezi kurulu. Biz buna ilave olarak 4 bin 230 hektarlık yeni bir imar planı ilave ediyoruz. Batman’daki nüfusumuz 460 bin. Bu nüfus 850 bin dahi olursa, yapmış olduğumuz İlave İmar Planı 850 bin nüfusu da karşılayabilecek nitelikte ve ebatta” diye konuştu.

Vali Canalp, şöyle devam etti: “Tabii ki bu kentin içerisinde yapacağımız bu şekildeki imarlı ve planlı çalışmalar sadece yeni imar alanlarıyla sınırlı kalmayacak, aynı zamanda kentin içindeki imarlı planlarda var olan eski yapıların yeniden dönüştürülmesi süreçleri de yeni imar alanlarının açılmasıyla beraber sürdürülecek. Böylelikle, Batman'ın nüfusu, 1 milyon 100 bin dahi olursa yapmış olduğumuz imar çalışmaları Batman'ın gelecekteki planlı bir kent olarak büyümesini karşılayabilecek.

Batman'ın planlı bir kent olarak ihtiyaçlarını karşılayacak bir imar planlamasını ve uygulamasını gerçekleştiriyoruz. İmarla ilgili dört etaptan iki etabı bitmiştir. Kalan etaplardan bir tanesi 1,5 ay içerisinde sonuçlanacak. Son etabımız kalacak. Bunu da inşallah 3,5-4 aylık bir periyot içerisinde tamamlamış olacağız. Batman'ın gelecekteki, on yıllar boyunca ihtiyaç duyacağı planlı kentleşmenin altyapısını da bu şekilde tamamlamış olacağız.”

GEÇMİŞTE YAPILMIŞ HATALAR TEKRAR EDİLMEMELİ

Kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyeceklerini ifade eden Valimiz “Yapılar ne olursa, yapan kim olursa olsun asla müsamaha etmeden yapılmış olan her bir kaçak yapıyı yıkacağız. Geçmişte yapılmış hataların tekrar etmemesi gerekiyor. Şu anda kaçak yapı yapılamıyor. Batman’da kimse yapmıyor. Neden? Çünkü belediye idaresi, devlet idaresi sağlam duruyor. Devlet idaresi sağlam durduğu için de kaçak yapılaşma artık gündemimizde yoktur. Benim kendi dönemimde de kaçak yapılan yapılar oldu ben hiç müsamaha göstermedim, yıktım. Yani insanlar kendileri yıkmıyorsa biz devlet olarak, belediye olarak kaçak yapıları mutlaka yıkıyoruz ve yıkacağız” dedi.


YAPILACAK KONUTLARDA ARANACAK KRİTERLER

Yeni yapılaşma kriterleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Vali Canalp;

1)Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılması zorunludur.

2)Parsel bazında yapılacak zemin etüdleri ile ilgili jeolojik ve jeofizik çalışmalar neticesinde ulaşılan verilerden zemin sınıfı ve zemin parametre değerleri statik projeye esas hesaplamalarda ((VS) 30, (N60)30, (CU) 30) zemin sınıfı düşük olan değerler dikkate alınacaktır. ZE ve ZF sınıfı olan zeminlerde üniversite onaylı geoteknik rapor talep edilecektir. ZE ve ZF sınıfı olan; sıvılaşma riski, zayıf zemin (yumuşak zemin), su varlığı, farklı oturma, ani oturma gibi sorunlu zeminlerde, zeminde olan soruna uygun tespit edilecek zemin iyileştirmeleri (jet grout, fore kazık, kompaksiyon, enjeksiyon, taş kolon gibi) yapılacaktır. Zemin etüt raporları sorumlu yapı denetimin ilgili mühendislerince de (jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisleri) incelenip imzalanacaktır.

3) Konut alanı ve ticaret + konut alanı olarak gösterilen parsellerde kolon ve perde yüzey alanı minimum saçaklar dahil normal kat alanının yüzde 2’ si olacaktır. Yüzey alanlarından minimum yüzde 1’i perde olarak yapılacaktır. Bina köşelerinde deprem perdeleri yapılması zorunludur. Ana merdivenler ve yangın merdivenlerinin kat ve ara sahanlıklarının uygun yerlerinde perdeler yapılacaktır. Asansörlerin çevresinde 3 tarafı perde olacak şekilde uygulama yapılması zorunludur.

4) İmar planlarında konut alanı ve ticaret alanı olan parsellerde yapılacak yapıların kolon ve perde elemanlarının kesitleri, bodrum kattan çatı katına kadar korunacak olup küçültülmeye gidilmeyecektir. Ticari + konut alanı olan yerlerde sadece zemin kattan sonra kolon ve perde elemanlarının kesitlerinde küçültme yapılabilecektir. Normal katlarda kesit küçültmesine gidilmeyecektir.

5) Kısa kolona kesinlikle izin verilmeyecektir.

6)Bodrum katların en az 3 tarafı perde yapılacaktır.

7)Konut alanı, ticari + konut alanı olarak imar planında 3 kat üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunludur.

8)İmar planında 2 kat üzeri olan betonarme yapılarda minimum C30 beton kullanılacaktır.

9)İmar planlarında konut alanı, ticaret + konut alanı ve ticaret alanı olarak gösterilen parsellerde asma kat yapılamaz.

10)Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu bina cephelerinde; çatı saçağında yapılan döşemeler hariç, tüm konsollar 1,50 metre ile sınırlandırılacaktır. Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu kısımlarda kolonlar kirişlerle bağlanarak çerçeve sistem tamamlanacaktır ve süreklilik 2 yönde sağlanacaktır. Tüm konsollar (kapalı ve açık) için moment çerçevesi tamamlanacaktır.

11) Kirişlerde, saplama kirişe saplama kiriş yapılmayacaktır.

12)İmar planlarında konut alanı, ticari + konut olanı olarak gösterilen parsellerde yapılacak yapılarda kiriş net açıklığı 6 metreyi geçmeyecektir.

13) Kolonlarda çoklu etriye kullanılacaktır.

14)Yapıların cephelerinde yer alan klimalar binalara ekstra yük getirdiğinden cephelere monte edilmesine müsaade edilmeyecek olup; mimari projelerde klima yerleri gösterilecektir” diye konuştu.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum