111 bin dekar alana yapılacak ekimden 39 bin ton ürün alınacak;

111 bin dekar alana yapılacak ekimden 39 bin ton ürün alınacak

Kütahya Valisi Ali Çelik, “9 bin 402 çiftçimizi kapsayan 2 bin 230 ton sertifikalı buğday ve arpa tohumunu teslim ettik. 111 bin 500 dekar alanda yapacağımız ekimden, en az 39 bin ton ürün bekliyoruz” dedi....

Kütahya’da tarımsal üretimde verim ve kaliteyi yükseltmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kütahya İl Özel İdaresi iş birliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında başlatılan sertifikalı tohum dağıtımı tamamlandı.

Resim

9 BİN 402 ÇİFTÇİMİZ YARARLANACAK

Dumlupınar Spor Salonunda düzenlenen sertifikalı tohum dağıtım töreninde konuşan Vali Ali Çelik, çiftçi kaynaklarıyla birlikte 27 milyon TL bütçeli projeden 9 bin 402 çiftçinin yararlanacağını söyledi.

111 BİN 500 DEKAR ALANDA EKİM YAPILACAK

Bitkisel üretimi artırmanın yolunun kaliteli tohumdan geçtiğine dikkat çeken Vali Çelik, “İlimiz genelinde bin 700 ton sertifikalı buğday, 530 ton sertifikalı arpa tohumu olmak üzere toplamda 2 bin 230 ton sertifikalı buğday ve arpa tohumuyla 111 bin 500 dekarda ekim yapılacak” dedi.

39 BİN TON ÜRÜN ALINACAK

Ekili alanlardan minimum 39 bin ton ürün alınacağını kaydeden Vali Çelik, verim artışının sağlanması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle sahadaki çalışmaları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Resim

TARIM ARTIK STRATEJİK BİR SEKTÖR

Gıdanın beslenmenin ötesinde stratejik bir konuma geldiğinin altını çizen Vali Çelik, “Tarımsal üretim anlamındaki sahalardaki 350 bin hektar civarında bir tarımsal faaliyet alanımız var. Yaklaşık 250 bin hektarı hububat ekimi için müsait olan alanlar. Burada bize düşen ürün miktarını artırmak. Bunun en önemli yolu da sertifikalı tohum kullanma alışkanlığının yaygınlaştırılmasından geçiyor” dedi.

NİTELİKSİZ BUĞDAYI HIZLA DÜŞÜRMEMİZ LAZIM

“24 bin çiftçimizin yüzde 40’ına temas edilen bir sürecin paydaşıyız” diyen Vali Çelik konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "3 yıl boyunca sertifikalı tohumdan elde edilecek ürünleri tekrar girdi olarak kullanma ihtimalimiz bir milyon dönüm alanda sertifikalı tohumun toprakla buluşmasını sağlayacak. Buğday ve arpa üretiminin 75’ini regüle edebileceğiniz, sertifikalı tohuma dönüştürebileceğiniz bir adım. En temel sorunumuz buğday ve arpadaki nitelikli tohum kullanılmamasının oluşturduğu dezavantajlar. Nitelikli buğdayı artırırken niteliksiz buğdayı hızla düşürmemiz lazım ki bugün burada yaptığımız iş tam da bunun için. Kaynak sağlanmasındaki Milletvekillerimizin gayretleri, İl Genel Meclisimizin çalışmaları çok kıymetli. Büyük katkı sunuyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese ilimiz adına teşekkür ediyorum."

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum