On binlerce aday, Kaymakamlık Sınavı’ndaki belirsizlikten muzdarip;

On binlerce aday, Kaymakamlık Sınavı’ndaki belirsizlikten muzdarip

İçişleri Bakanlığı tarafından her yıl açılan Kaymakam Aday Adaylığı Sınavı için bu yıl henüz bir ilan yapılmamış olması, on binlerce aday adayını endişelendiriyor. Kurum tarafından henüz bir açıklama yapılmamış olması da ayrı bir endişe konusu....


Kaymakamlık, kariyer meslekler arasında en fazla rağbet gören, ilgili bölümlerden mezun olan adayların büyük bir şevk ve azimle sınavına hazırlandığı meslek olarak dikkat çekiyor. Alım sayılarının azlığı ve sınava girenlerin çokluğu bu mesleğe olan yüksek ilgiyi gösteriyor. Her yıl on binlerce aday Kaymakam Adaylığı sınav ilanını büyük bir heyecanla bekleyip sınava hazırlık yapıyor.

2023 yılı Performans Programı Uygulanacak mı?

İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından bu yılın başında yayımlanan 2023 Yılı Performans Programı’nda bu yıl 100 Mülki İdare Amiri (Kaymakam Adayı) alımının hedeflendiğine yer verilmişti. 2017 yılından itibaren yıllar itibariyle yayımlanan Performans Programlarında yer alan hedefleme kadar veya üstünde Kaymakam Adayı alımı yapılmış olması kaymakam aday adaylarında bu yıl için de bir alım beklentisi oluşturmuş ve yılbaşından itibaren binlerce öğrenci kurs ve/veya kaynak desteği alarak sınav için ders çalışmaya başlamıştı.

Belirsizlik Aday Adaylarının motivasyonunu düşürdü

Öte yandan Kasım ayı içinde bir sınav yapılacağı, bunun için ÖSYM ile bir protokol hazırlığının da yapıldığı da kısa bir süre önceye kadar edinilmiş bilgiler arasındaydı. Ancak Bakan değişikliğinin ardından bu konunun masada kaldığı ve henüz sınavın yapılıp yapılmayacağına dair bir kararın verilmediği öğrenilmişti.

Eylül ayının sonuna geldiğimiz bugünlerde 2023 yılı için henüz ilan yayımlanmamış olması ve ve bu yıl sınavın olmayabileceğine dair söylentilerin artması sınava hazırlanan on binlerce kaymakam aday adaylarında sınav hazırlığı açısından büyük bir belirsizlik ve ümitsizliğe neden olmakla birlikte adaylarda ciddi bir motivasyon düşüklüğüne yol açmış durumda.

35 Yaş Şartına Takılacak Kişi Sayısı Fazla

Ayrıca, 1988 doğumlu adayların 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yapılacak kaymakam adaylığı sınavına mevcut 35 yaş koşulu nedeniyle giremeyecek olması da ayrı bir endişe konusu. Bu durumda olan aday sayısı da oldukça fazla. Kariyer meslek alımlarında uygulanan 35 yaş şartının günümüz koşullarında güncellenerek 40 veya 45 bandına çekilmesi beklentisi de hususu da gündemdeki sıcaklığını koruyor.

KPSS Şartının gelecek olması beklentiyi arttırıyor

Anayasa Mahkemesi’nin 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde düzenlenen Kaymakam Adaylığı sınavına girebilecek bölümlere ilişkin almış olduğu iptal kararı neticesinde, 1 Mart 2024 tarihi itibariyle sınava girecek bölümlerin kanun normuyla düzenlenecek olması, kaymakam adaylığı sınavı için KPSS şartının konulma ihtimalinin olması da adaylarda mevcut koşullarla son bir alım beklentisini kuvvetlendirdi.

Tüm bu nedenlerden dolayı sınava hazırlanan on binlerce aday 112. Dönem Kaymakam Aday Adayları 2023 yılı Performans Programında belirtildiği üzere bu yıl için bir kaymakam adaylığı sınavı müjdesini büyük bir heyecan ve umutla beklemeye devam ediyor.

Bu konuda İçişleri Bakanlığı’ndan yapılacak olan bir açıklama, hem belirsizliğin ortadan kalkması hem de beklenti içinde olan on binlerce kişinin rahatlaması açısından son derece önemli.

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum